Оскари 2018

„Формата на водата“, „Блейд Рънър 2049“ и „Тайната на Коко“ прибавят статуетки към фонда на фантастиката.

Снощи бяха раздадени поредните годишни награди за филмово изкуство Оскар. Този път цели три филма от нашите жанрове бяха наградени в различни категории, което е сигурен знак, че присъствието на фантастиката сред висшите ешелони на Холивуд ще става все по-стабилно и занапред.

Големият победител очаквано е „Формата на водата“. Романтичният филм на Гийермо дел Торо грабна статуетки за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър дизайн на продукцията (където надделя над „Красавицата и Звяра“ и „Блейд Рънър 2049“) и най-добър саундтрак (където победи този на „Междузвездни войни: Последните джедаи“).

Размина се обаче с наградите за най-добра актриса, най-добра поддържаща женска и най-добра поддържаща мъжка роля, най-добър оригинален сценарий, най-добър монтаж, най-добри костюми, както и най-добра кинематография. В последната категория спечели „Блейд Рънър 2049“. Blade Runner 2049 беше награден също за най-добри визуални ефекти, където победи останалите 4 номинирани – „Пазители на галактиката vol. 2“, „Конг: Островът на черепа“, „Междузвездни войни: Последните джедаи“ и „Войната за планетата на маймуните“.

И „Блейд Рънър 2049“, и „Формата на водата“, и „Междузвездни войни: Последните джедаи“ не можаха да се преборят за стаутетка в категориите най-добър звуков монтаж и най-добро озвучаване, но номинациите им ще си останат в историята.

„Тайната на Коко“ пък взе награди за най-добра анимация и за най-добра песен (Remember Me).

Честито на печелившите!

1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Неделчо Ласков

Според мен за поредна година се убедихме, че оскарите не означават абсолютно нищо и са тотално политизирани. Нищо общо с филмовото изкуство и оценяване на творбите според качествата. IMO