1 коментар
the-city-and-the-city-tv-david-morrisey-lizabyet-corwi-mandeep-dhillion

„Градът и градът“ с тв-адаптация

Трейлър за The City and The City по едноименния роман на Чайна Миевил.

Някак си сме изтървали новината, че британската телевизия BBC Two се е заела с адаптация на култовия роман „Градът и градът“ на Чайна Миевил (издаден у нас от „Алтера“). Стигаме до нея чак сега, когато се появява и първият трейлър.

Книгата принадлежи към жанра уиърд фантастика. Разказва за два европейски (но коренно различни като архитектура, култура, мода, дизайн и т.н.) града, които съществуват едновременно, на едно и също място. Жителите на единия се стараят да не забелязват жителите на другия и не бива да влизат в контакт. Защото ако някой наруши Границата, той изчезва безследно. Главен герой е инспектор Тядор Борлу, който разследва убийството на млада жена. Случаят му обаче ще го накара да задълбае по-дълбоко в двойнствения свят и да открие тайнствени и смъртоносни конспирации отвъд въображението му – включително трети град, съществуващ между първите два.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Продуцентите от BBC Two не разполагат с особено голям бюджет, което си личи от трейлъра, но са успели да пресъздадат добре атмосферата и сюрреализма от романа, без да прекаляват с тях. В главната роля веднага разпознавате Дейвид Мориси („Живите мъртви“), а може би забелязвате също Лара Пулвър („Шерлок“, „Подземен свят: Кървави войни“) и Дани Уеб („Хора“). Сценарист е Тони Гризони („Младият Папа“).

Предвидено е The City and The City да бъде завършен минисериал в четири епизода – вероятността за втори сезон е миниатюрна, дори рейтингите да са много високи. Първи епизод излиза на 7 април българско време.

А ако случайно обяснението на концепцията по-горе не ви е станало съвсем ясно, ето клипче с „туристическа ориентация“, което да осветли ситуацията (или да ви обърка още повече):

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата