Какво знаем за вселената?

Излезе книгата „Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата вселена“ на Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън.

Издателство „Изток-Запад“ пусна у нас още едно научнопопулярно заглавие – „Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата вселена“. Авторите са Хорхе Чам, китайско-панамски илюстратор, доктор по машиностроене и изследовател, и Даниъл Уайтсън, професор по физика на експерименталните частици, сътрудник на американското физично дружество и провеждащ изследвания, използващи Големия адронен колайдер в Церн, Женева.

Пригответе се да научите всичко, което все още НЕ ЗНАЕМ за нашата странна и загадъчна Вселена.

Познанията на човечеството за физическия свят са пълни с пропуски. При това не малки и незначителни, които спокойно бихме могли да пренебрегнем, а огромни зейнали бездни в основните ни представи за това как е устроен светът. Творецът на комикси с докторска титла Хорхе Чам и физикът в областта на елементарните частици Даниъл Уайтсън са обединили сили, за да изследват грамадните дупки в нашите познания за Космоса. Въоръжени с популярните си илюстрации и необичайно забавни и ясни научни обяснения, те ни предоставят най-добрите отговори към момента на много озадачаващи учените въпроси.

Ето някои от тях:

  • Защо Вселената има лимит на скоростта?
  • Защо не сме изградени от антиматерия?
  • Какво (или кой) атакува Земята с миниатюрни свръхбързи частици?
  • Какво е тъмна материя и защо продължава да ни „игнорира“?

Това изцяло илюстрирано въведение към най-големите загадки във физиката също така отмята булото на заблудите около множество сложни явления, които вече сме изследвали – от кварки и неутрино до гравитационни вълни и избухващи черни дупки. Оказва се, че Вселената е изпълнена с причудливи неща, в които не откриваме никаква логика. Чам и Уайтсън обаче показват по увлекателен начин, че въпросите, на които не можем да отговорим, са не по-малко интересни от онези, на които можем.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |