НАСА откри органични молекули на Марс

Това все още не е доказателство за живот на Червената планета, но е стъпка напред.

Камъни и пясък – на пръв поглед Марс напомня на земните пустини, но животът там ще е много по-труден, отколкото в която и да е от пустините на Земята.

Роувърът Кюриосити на НАСА е открил нови факти, подкрепящи теорията, че Марс някога е поддържал живот. В марсиански скали на възраст над 3 милиарда години са открити органични молекули, а в нивата на метана в атмосферата са засечени сезонни вариации.

Органичните молекули съдържат въглерод и водород, понякога също кислород, азот и други елементи. Те се свързват с живота, тъй като изграждат живите същества, но сами по себе си не са доказателство за живот, тъй като могат да възникнат и от неорганични процеси. Сезонните вариации на метана пък са отчитани в продължение на три марсиански години (почти 6 земни) и могат да бъдат както с химически произход, така и с биологичен. Забелязано е, че през топлите летни месеци метанът стига своя пик, а през зимата количествата му намаляват.

„С тези нови открития Марс ни казва да продължим по настоящия си курс и да продължим да търсим за признаци на живот“, казва Томас Зурбухен от дирекция „Научни мисии“ на НАСА. „Уверен съм, че нашите текущи и планирани мисии ще отключат още повече от тайните на Червената планета“.

Въпреки че произходът на тези молекули още не е известен, те все пак ще помогнат на учените да направят допълнителни анализи и изводи за условията и процесите на Марс. Вече е ясно, че в миналото климатът на Марс е позволявал наличието на течна вода, която е една от ключовите съставки за образуване на живот, поне доколкото го познаваме. Лошото е, че голямото количество слънчева радиация и вредни химикали биха попречили на живота да се развие. Повече за Червената планета можете да разберете в поредицата от статии за нея и наченките на покоряването й от хората.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |