fusion

Чиста и евтина енергия до десетилетие и нещо?

Ще преодолее ли скоро някой предизвикателствата на ядрения синтез?

Сметката ни за ток може да се превърне в далечен спомен от миналото ако Tokamak Energy успеят да реализират идеята си да произвеждат електричество от енергията на свръхнагорещена плазма.

Компанията се намира във Великобритания и се специализира в оползотворяването на енергията от синтеза. Нейната мисия е да разработи чист енергиен източник, базиран върху процесите, които карат звездите да светят. Новият им реактор ST40 успешно е нагрял водородна плазма до температура, която се доближава до тази в ядрото на нашата звезда – 15 милиона градуса (предполага се, че в ядрото на Слънцето температурата е 15,7 милиона градуса). Според компанията, това е огромна стъпка към осигуряването на енергия от плазмата, което ще направи енергията от изкопаеми горива излишна.

„Ние осъществяваме значителен прогрес към постигането на енергия от синтез и го правим с издръжливостта на частно предприятие, мотивирано от целта да постигне нещо с огромни ползи за целия свят“, казва директорът на Токамак Енерджи, Джон Карлинг. „Нашата цел е да направим енергията от синтез пазарна реалност до 2030 г.“ Следващата стъпка от плана е да се достигне температура от 100 милиона градуса.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако трябва да сме честни, руснаците са измислили принципа още през 50-те години, но така и не са се доближили до реализацията му. Токамак идва от руското име на реактора – тороидальная камера с магнитными катушками (тороидална камера с магнитни бобини). На по-прост език, той е нещо като вакуумна камера с формата на гигантска поничка. Вътре в него чрез нагряване водородното гориво се превръща в плазма – горещ и електрически зареден газ. Също като в звездата, сблъсъкът между частиците в плазмата е толкова силен, че вместо да се отблъснат взаимно, те се синтезират. Така водородът се превръща в хелий и се отделя огромно количество енергия. Заредените частици на плазмата се контролират от магнитните бобини по стените, които ги задържат в рамките на реактора.

Тази компания не е единствената или първата, която разработва технологията, от новината не става ясно как точно са или ще бъдат преодоляни пречките (нестабилност на плазмата, огромно количество енергия, необходимо да се започне процеса и др.), които са спирали развитието досега, но май именно Токамак Енерджи в момента работи най-усилено и осъществява най-голям прогрес. Ако ядреният синтез се опитоми, за да ни произвежда енергия, това ще подпомогне и космическите изследвания – такъв двигател ще помогне за задвижването на ракетите, като ще отнема по-малко тегло, ще струва по-малко пари и няма да произвежда облаци от вредни газове. НАСА вече спонсорира разработки за ракети на ядрен синтез, които един ден да направят космическите изследвания по-достъпни.

Нещо повече, ядреният синтез би облекчил много от енергийните проблеми на човечеството днес. „Ядреният синтез е огромно предизвикателство, но такова, което трябва да бъде преодоляно“, казва един от създателите на Токамак Енерджи, д-р Дейвид Кингъм. „Вярваме, че с тези нива на сътрудничество, посвещаване и инвестиции, синтезът ще ни помогне да декарбонизираме глобалното електричество в дълбочина през 30-те години на ХХІ век“. 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата