world of warcraft wow

Blizzard ще правят мобилна игра по WoW в стила на Pokemon GO

World of Warcraft тръгва по пътя на Diablo Immortal.

Blizzard си вкараха голям таралеж в гащите когато обявиха Diablo Immortal – феновете очакваха пълноценна четвърта част на култовата поредица, а получиха мобилна игричка, ориентирана към китайския пазар. Въпреки силно негативната реакция, фирмата продължава по същия път…

Сега стана известно, че и World of Warcraft ще се разшири към мобилните устройства. Вярно, в онлайн играта вече няма толкова потребители, колкото едно време, но тя си остава влиятелна и емблематична за цялата индустрия. Въпреки това, PC-геймърите не очакват кой знае какви развития около нея. Вместо това ще им се предложи мобилна игра в същата вселена, но изградена на принципа на Pokemon GO.

Изображение с име: pokemon

Причината е, че служителите на Blizzard са големи мобилни геймъри. Те дори са превърнали статуята на орка в централния си офис в покемон фитнес. Разработчиците открай време проявяват интерес към мобилните игри и с удоволствие биха работили по такива. Главният дизайнер Кори Стоктън (работил по World of Warcraft) също е голям фен конкретно на Pokemon GO, така че и той е повлиял за осъществяването на идеята. Всички знаем какъв хит стана играта за търсене на покемони и колко много заглавия се втурнаха да я имитират, за да почерпят и те от успеха на концепцията. Именно заради тези нагласи, служителите на компанията са били изненадани от негативната реакция на феновете спрямо Diablo Immortal.

От финансова гледна точка, решението също е добро за компанията. Мобилните игри се правят от по-малки екипи и по-евтино, докато пазарът за тях е все по-голям. В последно време Blizzard се фокусират върху ограничаване на разходите и от тази гледна точка преходът е добър. Мобилните устройства пък стават все по-разпространени, а Китай бързо се развива като потенциален пазар.

Изображение с име: wowmop

Разбира се, за традиционните PC-геймъри това развитие на нещата е ужасно. За тях остава утехата, че пазарът им, дори да се свива, все още е далеч от мъртъв, така че няма да бъдат забравени, просто новите неща ще идват малко по-бавно. Също така, източници от компанията твърдят, че мобилната игричка по WoW ще има много повече функции от Pokemon GO.

Бъдещето ще покаже какво ще излезе от това преориентиране, но засега Blizzard остават със силно позитивна нагласа, въпреки сериозно уронения им престиж.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата