stan lee

Стен Лий почина

Създателят на Спайдър-мен, Хълк, Фантастичната четворка и много други култови герои на Марвел вече не е сред нас.

Легендата на комиксите Стен Лий почина днес на 95-годишна възраст след поредица от здравословни проблеми. Неговата дъщеря е казала пред медиите, че рано сутринта е закаран в болница, където е предал Богу дух.

Стенли Мартин Лийбър или Стен Лий е роден на 28 декември 1922 в Ню Йорк – градът, който става бойно поле за много от супергероите, които създава творецът през живота си. Авторът проявява талантите си още в армията по време на Втората световна война, когато пише ръководства за употреба, сценарии за тренировъчни филми, дори рисува комикси и плакати. След края на войната той продължава да се занимава с комикси, като твори в редица жанрове за Atlas Comics – които през 1961 г. се пребрандират на Marvel.

През същата година Лий и колегата му Джак Кирби пускат комикса с „първото семейство“ на Марвел – Фантастичната четворка. Оттам започва историята на комиксовата вселена, донесла ни купеща супергерои, които днес са известни по цял свят. Самият Стен Лий се превърна в емблема на Марвел и дори се появяваше с малки роли във филмите по комиксите, превръщайки появите си в сцени, за които феновете специално да дебнат.

Изображение с име: stan lee comicaze title

Персонажи, създадени от Стен Лий, са Спайдър-мен, Тор, Ант-мен, Пеги Картър, Черната пантера, Черната вдовица, Капитан Марвел, Деърдевил, Доктор Стрейндж, Ник Фюри, Хълк, Железния човек, Алената вещица, основните от Х-мен и много други.

Миналата година почина жената на Стен Лий, бракът с която е продължил почти 70 години. Въпреки загубата, Лий продължи да се появява по срещи и конвенции, на които да благодари на феновете за обичта им. Създадените от Стен Лий герои и сюжети играят огромна роля в съвременната поп-култура и задълго ще останат като негов завет.

Почивай в мир!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата