Metro 2033 igra 4462

Пропадна филмът по „Метро 2033“

MGM не са успели да „американизират“ сюжета.
ОБНОВЕНА с нови кадри от предстоящата игра Metro Exodus.

Изображение с име: metro-2033-novo-izdanie_2
.

Преди 6 години от MGM обявиха, че са купили правата за филмиране на култовия роман „Метро 2033“ от Дмитрий Глуховски. Днес обаче се оказва, че договорът е изтекъл и писателят е свободен да ги продаде отново на следващ купувач. Студиото се е опитало да американизира историята, не е успяло и накрая се е отказало от проекта.

Сюжетът на впечатляващата книга се развива в постапокалиптична и опустошена от радиацията Москва. Последните оцелели живеят дълбоко под земята в някогашните метростанции, но никак не им е лесно. На повечето места царят глад и мрак, хората са се оформили в миниобщества според идеологиите си, а най-различни мутанти ги дебнат и вън, и вътре. Романът имаше 2 продължения (2034 беше странно неудачна, но 2035 завърши трилогията отлично) и неочаквано сполучлива видеоигра по него, с втора на път.

Глуховски се радваше, когато продаде правата за филмиране преди години, но сега те са обратно при него, а филм няма. В интервю той казва: „Много неща не се получават за развитие на сюжета във Вашингтон. Там нацистите не работят, комунистите въобще не работят, Черните не работят. Те не са предвидени като коментар за афроамериканците, а като метафора на общата ксенофобия. Трябваше да заменят Черните с някакви случайни зверове, които да не приличат на хора, но така се губи препратката към ксенофобията, а тя е важна за мен като убеден интернационалист. Те щяха да ги превърнат в нещо съвсем банално. Говорим с нови продуценти за възможна адаптация, но това е дълъг и труден процес. Но още съм оптимистично настроен. Ще видим дали излизането на Metro Exodus ще придвижи нещата отвъд Океана и какво ще се получи“.

Наистина, проектът изглеждаше обречен още тогава. От една страна, MGM са длъжни от маркетингова гледна точка да американизират историята, защото иначе тя няма да се котира добре на основния пазар – САЩ. Там книгата не стана голям хит, а сюжетът й е твърде руски, за да го разберат. От друга страна, американизирането тотално осакатява и обезсмисля книгата. Може би би било най-добре руснаци да инвестират във филм за техния си пазар, но пък Глуховски търси нещо по-глобално. Може би успех е възможен и при намеса на Netflix, където нещата са по-международни.

Важното е, че интерес все пак има, както и потенциал за нарастването му. Ще видим дали ще излезе нещо или ще си останем с книгите и игрите, което пак не е никак малко.

Междувременно, ето новото клипче от предстоящата игра Metro Exodus:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата