2 коментара
YouTube Premium

YouTube ще прави продукциите си безплатни, но с реклами

Платената услуга YouTube Premium явно не върви добре, но това всъщност е добра новина за нас.

Изображение с име: origin posterОт YouTube доста ни развълнуваха преди години, когато обявиха, че започват да правят собствени филми и сериали. За съжаление, те се оказаха част от платената услуга YouTube Red, преименувана на YouTube Premium, която до ден днешен не се предлага в България. Така у нас хората, които биха се заинтригували от Impulse или Origin например, трябваше или да чакат, или да пиратстват.

Е, скоро ще настъпи краят на тези неволи, защото YouTube обявиха нова стратегия на име Single Slate. Идеята е до 2020 година всичките собствени продукции на стрийминг платформата да станат безплатни и достъпни за всички потребители, също като нормалните видеа. Вместо да се таксуват потребителите с пари, те ще гледат филмите и сериалите с рекламни паузи. По този начин продукциите ще станат много по-достъпни и ще може да им се обръща сериозно внимание. Два милиарда потребители ще имат достъп до тях, вместо колкото и да са сега (няма официални данни, но едва ли са повече от милион).

Платената услуга също ще продължи да се предлага, но не като необходимо условие за гледане на собствените продукции, а като възможност рекламите да не се показват. Също така, за платилите потребители филмите и сериалите ще бъдат достъпни по-рано. Надеждата е по този начин YouTube наистина да започне да се конкурира с Netflix, Hulu, HBO GO, а не да диша прахта им както сега.

Разбира се, ще има и негативен ефект от тази промяна – вместо да инвестира в по-качествени фантастики, YouTube ще заложи на риалитита и интересни клипчета с популярни личности. Все ще се прави и нещо интересно, но едва ли в мащабите на Origin. В най-лошия случай, просто ще получим легален и безплатен достъп до вече произведените сериали, а това също не е малко.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата