the-innocents-1961

„Примката на призрака“ с ново издание на български език

17 години след първата си поява у нас един от жалоните на историите за призраци се завръща в ново издание с твърди корици.

Изображение с име: primkata na prizrakaБлагодарение на „Сиела“ в петък излиза новелата „Примката на призрака“ на Хенри Джеймс в ново издание, с корица от Живко Петров. Книгата се е появила за пръв път през далечната 1898 г. и днес се смята за един от най-важните представители на готическата проза oт Викторианската епоха. Творбата на модерниста Хенри Джеймс е послужила за вдъхновение на редица съвременни автори, а фабулата й е в основата на десетки произведения и адаптации в театъра, в киното и в телевизията – от шейсетарската кино класика „Невинните“ на Джак Клейтън (кадър от нея виждате отгоре) до втория сезон на сериала „The Haunting of Hill House“ на Майк Фланаган, който в момента се снима.

Животът на Майлс и Флора е привидно нормален. Въпреки че са осиротели, децата живеят в самотното имение Блай под грижите на млада и съвестна гувернантка. Скоро обаче мистериозни и призрачни явления започват да смущават нощите им… и постепенно да променят емоционалното и психологическото им състояние. Възможно ли е обаче злото да бъде проекция на нечия фантазия… или да бъде реална заплаха, примамена от своите хищни апетити към младежката невинност и наивност?

Нима сред мрачните кули и коридори на старата постройка се е скрило и дебне нещо, което не може да бъде проумяно и преборено чрез обикновения и боязлив човешки разум?

Преводът е дело на Иглика Василева.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата