2 коментара
neom

Саудитска Арабия ще строи футуристичен мегаполис

В Ниом ще има летящи коли, роботи-прислужници, гигантска изкуствена луна, роботи-динозаври и какво ли още не.

Мечтали ли сте си да живеете в град от научнофантастичните филми? Досадните ви ежедневни задачки да бъдат извършвани от роботи, а по улиците да се разхождат роботи-динозаври? Град, в който е стара земята под него, а всичко друго е последен писък на технологията?

Явно не сте си мечтали само вие. На същото визионерство се е отдал и принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който усилено работи по своя проект Ниом (NEOM). Все още проектът е в изключително ранна фаза, но за него консултанти са разработили документи в 2300 страници, в които разискват как може да се направи един блестящ футуристичен град с отпуснатия бюджет от 500 милиарда долара. В документите се откриват сериозно анализирани мечти, които не са невъзможни за реализация, но изглеждат доста нереалистично – идеята е НЕОМ да си има летящи коли, изкуствена луна, светещ в тъмното пясък и всякакви други елементи, които изглеждат взети от най-смелите фантастики.

За локация на Ниом е избрана Северозападна Саудитска Арабия, където има огромни пустини, чакащи да бъдат застроени, но и подходящи условия за създаване на град, включително търговски пътища. Гражданите ще могат да се радват на свръхмодерно здравеопазване, образование и всякакви други социални услуги, стига да могат да си ги позволят. Дори ще има възможност за манипулиране на гени с цел подсилване на физическата сила и интелекта на пациента.

Ниом е част от стратегията на Саудитска Арабия за постигане на икономика, която да не зависи само от петрола, до 2030 г.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Разбира се, всичко това ще си има определена цена, която не опира само до парите (с които страна като България би могла да изкара над 10 години). Оказва се, че ако се пристъпи към строеж на този великолепен град, 20 000 души от местните племена ще трябва да бъдат изгонени от земите си. Естествено, в документите това е омаловажено с признанието, че „преместването на жителите в интерес на обществено значими проекти не е нещо необичайно за кралството“.

Нещо повече, с всички тези технологии ще бъде реализирана и още една, по-мрачна черта на научните фантастики – ще има повсеместно наблюдение с дронове и камери, които ще разполагат със софтуер за разпознаване на лица. Ниом се предвижда като автоматичен град, където всичко се вижда, а компютър отбелязва престъпленията и престъпниците.

Въпреки че вече има реални стъпки към строеж на този град, все още не е сигурно, че всички планове за него ще бъдат реализирани – много от технологиите са само теоретични и едва ли ще излязат от научнат фантастика. Даже се очаква да се получи една малко по-съвременна версия на Дубай и нищо повече (затова и промоционалното видео по-горе не споменава нищо за роботите-динозаври). Но все пак принцът изглежда решен да постигне максимално количество от своите мечти, пък дори и да погази няколко човешки права по пътя.

Вие бихте ли живели на такова място?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата