1 коментар
masklin

„Сиела“ са се захванали да преиздават Тери Пратчет

По книжарниците можете да намерите новите издания на „Ерик“ и „Последният герой“, а от тази седмица и „Масклин“, първата част от Трилогията за номите „Бромелиада“.

Изображение с име: masklinДълги години издателство „Вузев“ беше почти ексклузивно за британската фентъзи легенда Тери Пратчет, да не кажем, че се носеше изцяло на негов гръб. Сега обаче „Сиела“ са се захванали да преиздават стари книги с изчерпан тираж, за които още има търсене. Вече са пуснати „Ерик“ и „Последният герой“, а сега вече се радваме и на „Масклин“ – първата книга от трилогията за номите, позната още като „Бромелиада“.

В Магазина под вехтите дъски на пода съществува цял един свят, за който хората дори не подозират – светът на високите около педя номи. Общоизвестна истина сред номите е, че Арнолд Брос (създаден в 1905) е сътворил Магазина, за да могат те да го обитават, и е постановил: „Всички неща под един покрив“. И всички неща за миниатюрните номи наистина са под покрива на Магазина, докато един ден внезапно при тях не пристига камион, пълен с номи, идващи Отвънка. Вънка, което според живеещите под дъските номи не съществува. Освен че твърдят, че Отвънка е съвсем реално, новодошлите бръщолевят и разни глупости за Ден и Нощ, за Сняг и какви ли не други смахнати легенди. И това далеч не е най-лошата новина!

Скоро става ясно, че за Магазина предстои Финална Разпродажба. Заповедите за разрушаване са издадени и нищо повече не може да се направи. Сега съдбините на цялото номечество падат в ръцете на младия Масклин, пристигнал заедно с вънкашните гости. Масклин ще трябва да измисли храбър план, който ще промени представата на всички номи за света…

Преводът от английски език е на Светлана Комогорова-Комата. Адаптацията на корицата е на Дамян Дамянов.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата