Джордж Лукас не харесва новите „Междузвездни войни”

Това, което доскоро беше по-скоро слух, вече е официално потвърдено.

Робърт Айгър на корицата на своята автобиография.

Изпълнителният директор на Дисни, Робърт Айгър, публикува своята автобиография, в която разкрива интересни данни, свързани с оформянето на новите „Междузвездни войни” и мнението на създателя на сагата за тях.

Досега имаше съмнения, породени от отделни коментари на Джордж Лукас, че той може би съжалява за сделката, която е сключил с Дисни. Айгър, който би трябвало да осъзнава, че това не е в интерес на франчайза, индиректно потвърди въпросните слухове.

В книгата си, Айгър споделя следното:

„Във всеки от филмите от оригиналната трилогия за Лукас беше важно да представи нови светове, нови истории, нови персонажи и нови технологии. В този (става дума за „Силата се пробужда” на Ейбрамс), според него, отсъстваше визуален или технически скок напред” – на практика Лукас е казал това, което посочиха стотици фенове, а именно, че филмът не е достатъчно оригинален.

Нататък в мемоара на Айгър четем: „Той не грешеше, но също така не можеше да оцени напрежението, на което бяхме подложени, за да представим на феновете филм, който да се усеща като истински „Междузвездни войни”. Ние нарочно създавахме свят, който да се усеща визуално и тонално близък до ранните филми, за да не се отделим от това, което хората познаваха и обичаха, а Джордж ни критикуваше точно заради това.”

Джордж Лукас и Боб Айгър се забавляват в новото разклонение на парковете на Дисни, посветено на техните „Междузвездни войни“

Джордж Лукас, който направи две трилогии и отнесе много критики във връзка с предисторията на Дарт Вейдър, със сигурност е бил способен да оцени напрежението.

Но това не е най-лошото – ако Лукас е бил леко разочарован от начина, по който изглежда „Силата се пробужда”, то той се е почувствал направо предаден (думата е в оригиналния текст), след като разбрал подробности за сюжета:

„Джордж веднага се разстрои, след като те (създателите на филма и част от директорите на Дисни) започнаха да му описват сюжета и той осъзна, че няма да използват никоя от неговите чернови, представени по време на преговорите (за сделката с Дисни). Джодж знаеше, че не сме се обвързали с договор да ги използваме, но предполагаше, че това, че сме ги откупили (преди приключването на сделката), е мълчаливо обещание да ги следваме, затова той беше разочарован, че историите му са отхвърлени. Аз бях много внимателен още по време на първите ни разговори да не го подвеждам, но мисля, че можеше да се представя по-добре. Джордж се чувстваше предаден, и въпреки че този процес (продажбата на правата за „Междузвездни войни”) по принцип беше труден за него, началото беше ненужно конфликтно.”

От написаното може лесно да се разбере ситуацията – а именно – Боб Айгър е откупил черновите на Джордж Лукас за бъдещето на „Междузвездни войни” преди приключването на сделката, но без да уточни, че те няма да бъдат използвани. Може би, ако знаеше предварително, създателят на сагата не би подписал? Няма да разберем, освен ако той самият не го признае в някоя от публичните си изяви или в социалните медии.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова

Не съм сигурна, че хейтът тогава беше чак толкова голям. А и имаше някои много добри моменти. Все пак, от доста време се чудя, чия актьорска кариера ще бъде погребана след сегашните филми? Дали ще е на Дейзито?

Петър Атанасов

Га яде кюфтета не рева… Лукас имаше десетилетия да си направи сам филмите и не направи нищо. Прикуълите му обраха същия хейт, който Дисни обират сега. И в интерес на истината, има защо. Не защитавам Дисни в никакъв случай, но това са си нормални неща откакто свят светува. Хубаво е, че поне един от тази корпорация има някаква съвест и казва нещата както са.

Петър А

Последната трилогия е неолиберална пропаганда до горе.Главни герои жена и негър,силните мъжки персонажи Соло и Люк ги разкараха … Това НЕ е Междузвездни войни а някаква пародия

Петя Ивайлова

Аз пък харесвам прикуълите. По-добри са от повечето филми, които излизат напоследък.
Джордж Лукас определено е сгрешил, като е продал правата, но пък може някой ден да си ги откупи – стават всякакви чудеса…

Нед Ласков

Избирал е между парите и страстта/любовта към творението си и е избрал парите. Да не се оплаква сега… Всеки аматьор можеше да му каже, че така ще стане.
Аз лично нямам против новите филми. Не са революциите, които са били оригиналите, но няма как да бъдат в днешно време.