2 коментара
stargate

Защо няма нова трилогия „Старгейт“?

Преди време Роланд Емерих и Дийн Девлин обявиха, че ще правят нов Stargate. Защо още няма резултат?

Изображение с име: stargate-1994
Обложка на филма от 1994 г.

Всички бяхме много развълнувани през 2014, когато чухме, че създателите на „Старгейт“, Роланд Емерих и Дийн Девлин, са се захванали да правят нова трилогия от филми, която да бъде продължение на оригинала, макар да няма нищо общо със сериала. Идеята им беше да пуснат римейк на първия филм, а след това и две продължения, които да въплътят идеите, останали нереализирани още от 90-те години. Уви, вече сме 2020-та година, а от смелите планове няма и следа. Какво се случи?

Първо да разкажем на по-малките – филмът „Старгейт“ от 1994 година разказва за група от учени и военни, които откриват старгейт – портал към друга планета, заровен в Египет. Те минават през него и се озовават в свят, поробен от гоа`улдите – същества, които ползват хората за техни приемници и властват над останалите. Оказва се, че тези същества са били и в Древен Египет, властвали са като фараони и са построили пирамидите като площадки за кацане на космически кораби. За наше щастие, далечните ни предци в делтата на Нил са успели да заровят старгейта в пясъка и така да предотвратят завръщането на извънземните поробители. Откриването на старгейта в наши дни и осъществяването на контакт с друг свят обаче заплашва планетата ни да бъде поробена отново.

Филмът не е бил много харесван от критиците по време на излизането си, но все пак е спечелил няколко награди и е реализирал прилични печалби, основно благодарение на пазарите извън САЩ, дори е счупил рекорд в първия си уикенд по кината. По различни причини обаче продължение така и не е поръчано, въпреки че Емерих и Девлин са планирали втори филм и са мислели в него да бъде открит нов старгейт на друго място на Земята, където извънземните същества да са от друга митология, а в евентуален трети такъв всички митологии да се навържат.

Развитието във франчайз и истинският успех идват през 1997 г., когато Showtime купуват правата и правят сериал-разклонение Stargate SG-1 (по-късно сериалът се мести по телевизия Syfy). Продукцията става абсолютен хит, изкарва 10 сезона и две нови разклонения – Stargate Atlantis с пет сезона и Stargate Universe – с два сезона (които можеха да бъдат и 3 при по-добро стечение на обстоятелствата). През 2018 дори излиза доста по-неизвестното разклонение Stargate Origins, което обаче е евтино, недотам интересно и не се приема добре, така че си остава само един сезон и повечето хора не го броят. SG-1 успява да завърши подобаващо, другите три разклонения са спрени.

Изображение с име: stargate_sg-1_1997_2848_poster
Обложка от първи сезон на първия сериал.

Емерих и Девлин нямат общо със сериалите, а отношението им към тях сигурно е противоречиво. От една страна, с толкова дълъг живот на телевизионната версия, те дълго са получавали приходи от използването на техния интелектуален продукт като основа. От друга, успехът на телевизионната версия, много по-голям от този на филма, до голяма степен изчерпва франчайза и студиото MGM не им позволява да разработят своите продължения – докато сериалите вървят, няма смисъл да се прави друго, защото се разводнява концепцията и се объркват зрителите, а след като сериалите са спрени, франчайзът е изчерпан и потенциал за втори филм няма. Въпреки това, двамата през няколко години обявяват, че ще правят нещо ново. В последните години обаче има затишие, надеждата изглежда мъртва, а за това си има и причини.

Първият сериозен опит за правене на втори филм е от 2006 година. Девлин е преговарял с Кърт Ръсел и Джеймс Спейдър да се завърнат като капитан Джак О`Нийл и Даниел Джаксън, но нещата са ударили на камък. След това се чуват слухове за нови опити без конкретен резултат, а чак през 2014 официално е обявено начало на работата по римейк на „Старгейт“ с нови актьори, който да послужи за основа на нова трилогия.

Уви, проектът удря на камък, а причината за това на пръв поглед е външна – слабото представяне на „Денят на независимостта: Нова заплаха“. Продължението на другия голям филм на Емерих и Девлин от 90-те, Independence Day: Resurgence не е ужасен филм, но все пак си е слабичък, критиците масово го оплюват, а зрителите не успяват да му докарат достатъчно прилични печалби. Студиото решава, че тандемът на Емерих и Девлин вече не е достатъчно атрактивен за киноманите и потенциалът на двамата да генерират печалби е твърде малък, независимо от името на франчайза, така че се отказва да прави нов „Старгейт“. През 2016 Емерих казва „Трябва много неща да се получат едновременно, и имаше момент, когато мислех, че всичко се получава, но след това общо взето се разпадна“. Той обвинява бизнес-модела на Холивуд, който изисква творците да правят компромиси и да се съобразяват със студията в търсене на печалби, а не на оригиналност. „Ако направим Старгейт добре, феновете ще го харесат и може да се получи нещо наистина хубаво. Но ако го прецакаме, те ще го отхвърлят. Както и трябва да стане. Не искам да го правя, ако мисля, че ще го прецакаме и това е една от причините да не продължаваме напред“. Но надеждата умира последна, нали?

Изображение с име: onesheet.indd
Stargate Universe подходи грешно и представляваше залеза на франчайза.

През 2017 година Дийн Девлин прави дебют като режисьор с „Геобуря“ и явно се надява това да бъде най-големият му успех досега. Уви, отново се стига до провал – както сред критиците, така и в бокс-офиса. Тогава сценаристът-режисьор къса връзки със студиото и всички франчайзи, които е правил за него. Явно е имало елемент на депресия след провала, тъй като обяснението му е: „видимо не съм човек, който трябва да работи в студия“. Оттогава не се чува нищо за съживяване на „Старгейт“, поне не и от страна на Емерих и Девлин, вероятно скоро няма и да се чуе.

Ако стискате палци нещо да се случи откъм телевизия или стрийминг-платформа, също не се надявайте прекалено. Stargate Origins беше продуциран от сайта stargatecommand.co – идеята беше той да работи по модела на Netflix, с абонати, които да плащат месечна такса, за да гледат всякакви продукции на тема „Старгейт“. Явно количеството абонати е било под необходимото, тъй като сайтът е затворил в края на декември 2019 и е пренесъл част от съдържанието си в youtube. Stargate Origins няма да бъде качван безплатно, така че ако сега ви е хрумнало да търсите начин да го гледате легално – няма такъв. Видимо, франчайзът не е това, което беше, и ще бъде трудно да бъде съживен или рестартиран. Разбира се, всичко е възможно с достатъчна инвестиция и адекватен маркетинг, но поне в обозримо бъдеще няма да имаме нито филми, нито сериали по култовия франчайз, доминирал през 90-те години на ХХ век и първото десетилетие на XXI-ви. Което е жалко, защото концепцията и франчайзът сами по себе си, ръководени от правилните хора, имат голям потенциал да се завърнат така, както го направи „Стар Трек“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата