locke key

Locke & Key – подновен, V-Wars и October Faction – спрени

Един успех и два провала – нормален ден за Netflix.

Една добра и две лоши новини от Netflix (не са първоаприлски шеги) – сериалът „Лок и ключ“ ще има втори сезон, а „Вампирски войни“ и „Октомврийската фракция“ няма да продължат.

Фентъзи-хорърът за деца и тийнейджъри Locke & Key очаквано постигна успех. Феновете на комикса явно са били достатъчно многобройни сред абонатите на Netflix, за да си пуснат сериала, а той самият е успял да ги задържи докрай. Въпреки че ревютата не са твърде бляскави, сериалът все пак се приема добре и е успял да предизвика интерес. Историята на реализацията му е много дълга, първите опити са още от 2011, но в началото на тази година той видя бял свят. Сценаристите са очаквали такова развитие, защото са работили по втори сезон още преди излизането на първи. Окрилени от успеха на сериала, те ще пускат и повече броеве на комикса, от който всичко е тръгнало. До премиерата на следващите епизоди има доста време, но все пак подновяването идва достатъчно скоро след първи сезон – по-малко от 2 месеца от излизането му, така че втори сезон някъде през 2021 г. е съвсем реалистично да се очаква.

Изображение с име: october factionДруги два скорошни дебюта по Netflix обаче не са се увенчали със същия успех. Две седмици преди Locle & Key излезе и October Faction, ориентиран сякаш към абсолютно същата публика. Отзивите за него обаче са доста по-негативни, а и маркетингът не беше силно застъпен. Явно и зрителите не са били достатъчно. Плановете на главния сценарист за втори сезон, уви, няма да се реализират, а неотговорените въпроси от първи сезон ще си останат именно такива – без отговор. „Октомврийската фракция“ дебютира на 23 януари и спирането му повече от два месеца по-късно говори, че платформата му е дала достатъчно шансове да си намери публика. Ако сте били сред нея, поднасяме ви съболезнования.

С една идея по-изненадващо е спирането на V-Wars. Сериалът с Иън Зомърхолдър и Лора Вандерворт трябваше да достави удоволствие на феновете на сериалите от началото на века, когато жанрът и двете минизвезди станаха популярни. Интересното е, че критиците не са твърде впечатлени от сериала, но отзивите от обикновени зрители са по-позитивни, особено що се отнася до последните епизоди. 96% Audience Score в Rotten Tomatoes обикновено значи, че сериалът има страстна и лоялна фен база, но явно тя не е достатъчна за Netflix, че да поръча подновяване. Възможно е, въпреки сравнително звездния си актьорски състав, сериалът все пак да не е събрал достатъчно на брой зрители. Новината, че няма да се поръчват повече епизоди, идва доста след излизането на сериала – той направи премиерата си още на 5 декември 2019, така че не е като да не е имал време да събере публика. Даже феновете му трябва да са поласкани, толкова време след премиерата му, че изобщо излиза официално съобщение за съдбата му – много други сериали през годините са били спирани без дори да се спомене нещо по въпроса.

В крайна сметка, съотношение 1:2 е горе-долу типично за Netflix. Тенденцията в последно време е да се пускат много продукции (много от тях – средняшки, ако трябва да сме честни) и само най-гледаните (или финансово изгодните) от тях да се продължават. С други думи, ако ви е харесал някой сериал, спрян след само един сезон, не се отчайвайте – не сте сами, такива са времената, по-добре бъдете благодарни, че изобщо му е бил даден шанс и ви е харесал, отколкото да се сърдите, че не са направени повече епизоди.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата