3 коментара
dune logo

Снимка и лого от Dune

Засега премиерата остава насрочена за декември тази година.

Още от 2017 насам, когато обявиха, че Дени Вилньоф ще режисира нова кино адаптация на емблематичния за нашия жанр роман „Дюн“, знаехме, че той ще бъде филмовото събитие на 2020 година. След това се разрази корона-пандемията и календарът с премиерите се разбърника до неузнаваемост, при което се притеснихме, че може Dune да се отложи. Засега изглежда, че чак такова нещастие няма да ни сполети – снимките завършиха още миналото лято, така че би трябвало през март да се е привършвало и с пост-продукцията. Ако се получи отлагане, то вероятно няма да е защото филмът няма да е готов, а заради останалите размествания. Засега обаче такова не се планира, дори маркетингът продължава да върви. Вилньоф пусна официално логото на филма, както и снимка на Пол Атрейдис (или Пол Атреидски, ако държите на книжен превод) от родната му планета, Каладън. Кадърът стига до нас, благодарение на Vanity Fair.

Изображение с име: 0520-Dune-Timothee-Solo-Lede

Не всички са доволни от наемането на Тимъти Шаламе („Назови ме с твоето име“) за главната роля, но според нас той ще пасне идеално. Не бива да забравяме, че дори той да не ви харесва, актьорският състав е пълен с други звезди. Оскар Айзък (По Дамерън от „Междузвездни войни“ 7, 8 и 9) и Ребека Фъргюсън (вампирката „Доктор Сън“) ще играят родителите му, граф Лето Адрейдис и лейди Джесика от ордена на Бене Джезърит (Бин Джезърит според българския превод). Джош Бролин (Танос от „Отмъстителите“) ще се превъплъти в Гърни Халек, ментора на Пол, а Джейсън Момоа („Аквамен“) ще бъде Дънкан Айдахо, друг важен помощник на семейство Атрейдис. Злодеите от фамилията Харконен ще бъдат изиграни от Стелан Скарсгард (барон Владимир Харконен) и Дейв Батиста (Глосу Рабан, племеника на барона). Когато Пол се озове на Аракис (или Дюн), той ще се запознае с местните фремени. Ще се влюби в Чани (Зендая) и ще си сътрудничи с лидера им Стилгар (Хавиер Бардем). Шарлот Рамплинг пък ще бъде светата майка в ордена на Бене Джезърит. Общо взето – само топ-звезди.

Като бонус имаме и официалното лого на филма – семпло и изискано.

Изображение с име: dune logo

Освен Вилньоф, зад камера ще има и други известни имена – Ханс Цимер ще прави музиката, а сценарият е писан от Ерик Рот и Джон Спейтс, така че очакванията са огромни отвсякъде.

Вилньоф стана топ-режисьор когато филмът му „Първи контакт“ успя да впечатли и зрители, и критици през 2015 г. Неговият „Блейд Рънър 2049“ обаче, който мнозина, включително и сред нас, смятат за по-добър от оригинала, събра доста позитивни отзиви, но за съжаление излезе на загуба, и то голяма. Единствената критика към стиймпънк-шедьовъра му беше, че действието се развиваше твърде бавно. Не сме сигурни дали и тук няма да се прояви – Вилньоф ще раздели адаптацията на романа на две части, като през декември 2020 ще гледаме само първата, а втората още е в пред-продукция, така че ще се позабави. Към двата филма е поръчан и сериала „Дюн: Сестринството“, който ще се фокусира върху Бене Джезърит, но оттам засега нямаме новини и не знаем какво се случва. Впрочем, предишната адаптация на „Дюн“, дело на Дейвид Линч, сега е култов хит, но когато е било времето й също е била финансов провал. Това обаче не пречи на Уорнър Брос смело да инвестират в новата инициатива и да я гласят за блокбъстър.

Стискаме палци новият Dune да не ни разочарова, въпреки голямата кошница, с която сме тръгнали към него. И се надяваме премиерната дата, обявена за 18 декември, наистина да бъде спазена.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата