The Dark Tower

Какво можеше да стане от сериала „Тъмната кула“

Amazon са решили да не инвестират повече в тази идея и са се отказали от нея след пилотния епизод и провала на филма.

Изображение с име: The Dark TowerПреди няколко години бяхме изпълнени с надежда – колосалният епос на Стивън Кинг „Тъмната кула“ щеше да се адаптира като свързана поредица от филми и сериали за кино и телевизия. Проектът беше готвен с години и плановете наистина изглеждаха сериозни, а очакванията – големи. Уви, след това излезе филмът, който се оказа крайно злополучен, и всичко се сгромоляса. Известно време идеята за сериал се запази и дори Amazon стигнаха до фаза продукция на пилотен епизод, макар и новата концепция да нямаше нищо общо с филма. Е, сега е ясно, че дори и този опит пропада – Amazon не са харесали пилотния епизод и са решили да загробят проекта окончателно. Според изявлението, планираният сюжет „просто не е на същото ниво“ като това на други скъпи фентъзи продукции в разработка като „Колелото на времето“ и „Властелинът на пръстените“.

В последното си интервю Глен Мазара, главен сценарист на проваления сериал (известен ни е с работата си по „Живите мъртви“, „Деймиън“ и „Щитът“) разкри какви са били плановете му за The Dark Tower. Въпреки че продуцентите са платили само за пилотен епизод и обща идея за сюжет до края на първи сезон, той е планирал цели три сезона. Идеята му е била да се проследи развитието на Стрелеца от младостта до зрелостта му.

Целта е била да се възприеме по-линеарен подход към историята, разработена от Стивън Кинг, като първи сезон започне с младостта на Роланд, описана в четвъртата книга „Магьосникът и кристалното кълбо“. Той е щял да завърши със смъртта на Сюзан. „В книгите минаваме много бързо от смъртта на Сюзан към смъртта на Габриел, майката. Чувствах, че е необходим отделен сезон, за да бъде по-голям ефектът, а и да може смъртта на Габриел да не настъпва тази на Сюзан, да се усеща като ескалация“, казва Мазара.

Втори сезон пък е щял да включва материал, който не е изрично описан в книгите. „За втори сезон планирах зараждането на войната с Фарсън. Може би щях да използвам шейпшифтърската история, като падането на Гилеад щеше да бъде или краят на втори сезон, или началото на трети“.

След това, трети сезон е щял да адаптира материала от първите две книги. „Много бързо щях да стигна до битката на Джерико Хил и в епизод 3 или 4 на трети сезон, щях да вкарам Роланд в пустинята. Там си представях таймлапс, в който да се види как Роланд остарява и да се осъществи смяна на актьорите. След това новият Роланд рестартира сериала в средата на трети сезон, превръща се в Стрелеца и в края на сезона стигаме до втора книга.“

Уви, тук разказът на Мазара свършва, но е ясно, че е можел да продължи и с повече сезони, а идеята му като цяло не е била лоша. За съжаление, ако при реализацията на сценария е подходил като при „Деймиън“ (наблъскване на мистерии и персонажи, които нямат много логика и не водят доникъде) или неговите епизоди от „Живите мъртви“ (сюжетът се развива веднъж на 4 епизода, а останалите 3 са сълзлив пълнеж), то не е трудно да се досетим защо Amazon не са сметнали нивото за удовлетворително и отговарящо на средното. За съжаление, всичко това означава, че други адаптации на „Тъмната кула“ на малък или голям екран в скоро време няма да видим.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата