Колко епичен ще бъде сериалът по „Фондация“ на Азимов?

Apple tv+ се е захванала с грандиозното начинание.

За адаптация на грандиозната поредица „Фондация“ на Айзък Азимов се говори отдавна, но проектът винаги досега се е оказвал твърде голям за реализиране. От 2017 година дори се работи сериозно по идеята за сериал, но със скромно количество новини около него и проблеми зад кадър, нещата не изглеждаха твърде надеждни. Сега обаче се оказва, че телевизионната адаптация все пак ще се реализира и дори има шанс да бъде сполучлива! Въпреки че снимките в момента са спрени заради пандемията, Apple tv+ пуснаха тийзър за сериала с направеното до момента и то изглежда доста добре!

Поръчани са десет епизода, като дъщерята на Азимов – Робин Азимов – е изпълнителен продуцент, а главен сценарист е Дейвид С. Гойер („Градът на мрака“, „Батман в началото“, „Демоните на Да Винчи“). Джош Фридман („Терминатор: Хрониките на Сара Конър“) трябваше да му помага, но напусна работа миналата година – сигурно обаче все пак е оставил отпечатък.

В главните роли са Джаред Харис („Чернобил“), Лий Пейс („Пазители на галактиката“), Лия Харви („Семейни кютеци“), Терънс Ман („Критърси“), Лора Бърн („Билет за отвъдното“), Лю Лобел и Касиан Билтън (все още неизвестни млади актьори).

Сюжетът на поредицата може да се синтезира така – хилядолетната история на Фондацията, която доминира галактиката в продължение на векове. В първия от свързаните разкази в първата книга математикът Хари Селдън, психоисторик, предвижда краха на Галактическата империя, след който ще последват 30 000 години тъмни векове, преди да се появи нова империя. Въпреки че инерцията на падението вече е прекалено голяма, Селдън разработва план събитията да бъдат повлияни така, че накрая мрачните времена да продължат само 1000 години. За целта той създава Фондациите – две групи от учени и инженери в двата края на галактиката, които да се опитат да запазят духа на науката и цивилизацията, след което да послужат за основа на нова империя. Ще бъде интересно да видим дали сериалът ще се фокусира само върху началото на историята или ще намери начин да адаптира и по-късните книги, чиито сюжети се развиват стотици години по-късно.

Foundation се гласи за премиера догодина.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

eng

“ А ако повече хора се абонират или там каквато е схемата, от библиотеката ще могат да обогатят колекцията.“ – Ами чакай си.Нови хора ще пуснат – малко след юлския сняг.

Нед Ласков

Това е хубава информация и звучи като нещо заслужаващо да се поркрепи. Аз лично нямам нужда от (аудио)книги на български, но за много хора не е така. А ако повече хора се абонират или там каквато е схемата, от библиотеката ще могат да обогатят колекцията.

eng

Споменаха се аудио книгите,ето нещо интересно.
Малко са хората които знаят че има Библиотека със 3-4000 аудио книги на БЪЛГАРСКИ,собственост на Съюза на слепите в България.Наричат ги „говорещи книги“ и са налични в интернет,страницата си я намерете сами.Ако някой мисли че с обикновена регистрация ще получи достъп,го чака голяма изненада/хилещо се човече/.Самите книги са записани професионално,в студио.В смисъл – мъж или жена с приятен глас отварят книгата и започват да четат срещу микрофона.
Честа практика е най новата книга на нашумял писател,днес пусната по книжарниците след 2 седмици да е там – като аудио книга на БЪЛГАРСКИ.
Определено си струва някой да ти чете най новата книга на Дан Браун докато си лежиш в кревата.Въпреки че последната му за Лангдън беше пълен провал.

Както и да е,аз проблем с очите нямам,но имам пълен достъп.По едно време смятах целия архив да го „споделя“ със българските „страници“(бивш Ъплоудер съм) но се отказах,и си го запазих.Добро решение.

Николай

Така като гледам, май ще се захванат само с първата част от 1-та книга. Визуално изглежда доста добре!

Нед Ласков

Това е страхотно, наскоро изслушах аудиокнигите! Но честно казано не съм въодушевен, че точно apple ще го правят. Подозирам, че няма да го гледат много хора и ще го спрат… А ако няма да стигнат до по-късните книги, по-добре да не го почват, честно казано.