2 коментара
erica-ai-robot-1

Робот с ИИ ще играе главна роля във филм за 70 милиона долара

Иновация от Япония

Нова актриса ще се присъедини към звездите в Холивуд благодарение на предстоящия научнофантастичен филм b. Само че малко по-нестандартна и изкуствена. Филмът, озаглавен само с една буква (успех да го намерите по торент тракерите с такова заглавие), ще разкаже за пътешествието на Ерика – робот с изкуствен интелект, която бяга от лабораторията по време на инцидент. Нейният създател ще открие, че изобретението му, предназначено да копира по перфектен начин човешкото ДНК, е опасно и е негов дълг да помогне на Ерика да избяга.

В ролята ще се превъплъти андроидът Ерика, създаден специално за това изпълнение. Разработили са я японските учени Хироши Ишигуро и Кохей Огава. Ерика е изрично програмирана с актьорски умения, след което е обучена да имитира човешки емоции по техниката method acting. Тъй като Ерика е новосъздадена и, съответно, няма свои емоционални спомени или жизнен опит, от които да се вдъхнови, нейните ментори й помагат да изгради персонажа си и да заучи съответните движения и емоционални прояви.

Създатели на „б“ са Ерик Фам (специалист по визуални ефекти на второразрядни филми), Тарек Зоди (иранец, мъчещ се да пробие в Холивуд като актьор и сценарист, без особен успех засега) и Сам Козе (негов колега, но от продуцентската страна на нещата и с особен интерес към изкуствения интелект. Триото не се отличава с особени постижения досега, но все пак са успели да привлекат 70 милиона долара за този проект, така че явно в него има хляб. Тепърва обаче ще се търсят режисьор и живи актьори за останалите роли. Въпреки че такива важни постове още не са запълнени, екипът вече е заснел няколко сцени в Япония. Планът е през юни 2021 да се заснеме останалото някъде в Европа.

Изкуственият интелект от доста време има своя ниша в киното, но досега роботите все са били играни от хора. Междувременно, технологиите напредват и Холивуд постоянно се опитва да ги вкара във филмите – дали като опит да върнат мъртви или крайно остарели актьори към екранен живот, дали като опит да се привлече внимание, дали като възможност да се намалят разходите за звездни хонорари. Миналия месец беше създадена изцяло анимирана актриса, на име Мигела, която сключи ексклузивен договор с кастинг агенция в САЩ. Бонус в години като тази е и фактът, че андроидите не могат да се разболеят от коронавирус. Разбира се, денят, в който андроиди ще оставят хората-актьори без работа, все още е далеч, но човечеството бавно и постепенно върви към бъдещето и за нас това означава още повече разнообразие и интересни моменти във филмите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата