3 коментара
Diana-Rigg

Почина Даяна Риг

Актрисата е известна като Ема Пийл от „Отмъстителите“ и лейди Олена от „Игра на тронове“.

Изображение с име: diana rigg avengers 8Днес се простихме с още една звезда от любими филми и сериали. Даяна Риг, на 82 години, е починала рано сутринта от рак, с който е била диагностицирана през март тази година. Кончината е била тиха, като актрисата е била заобиколена от семейството си.

Даяна Риг е британка, като повечето й роли са в местни продукции и театрални постановки. Забележимите й приноси към фантастиката обаче не са малко. През 60-те години тя изиграва култовата роля на Ема Пийл в сериала „Отмъстителите“, който става световно известен и я прави телевизионна суперзвезда. Ема Пийл е може би първият силен женски персонаж в телевизията изобщо, който е способен сам да се оправя, без да пести от сексапила си и без да крие високия си интелект. Заради образа си и значението му за британската култура, лично Кралицата я удостоява с титлата „дама“ (женски еквивалент на „сър“). Даяна Риг става толкова известна с образа, че трябва да се крие от фенове, а личният й живот става обект на разгорещени клюки. Затова и след третата година тя напуска сериала. По-късно обаче става още по-известна като едно от момичетата на Джеймс Бонд – всъщност, единственото, за което Бонд се жени.

Дълги години тя отсъства от по-високопрофилни продукции, докато на стари години не се завръща ударно с ролята си на лейди Олена Тирел, кралицата на тръните, в „Игра на тронове“. Нейната героиня е една от най-интересните и устатите в сериала. Риг е номинирана 4 пъти за награда „най-добра гост актриса в драматичен сериал“ на телевизионните критици и за същата категория на наградите Еми за участието си в сериала, като отделно е ставала носителка на Еми, БАФТА и др. награди. През 2013 г. изиграва и гостуваща роля в Doctor Who.

С дългата си кариера и плеяда от емблематични образи, наследството на Даяна Риг ще бъде помнено дълго.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата