mass effect 3-title

Ще има нов Mass Effect, както и римейк на трилогията

BioWare са се хванали да съживяват култовата си поредица, след като провалът на Andromeda почти я загроби.

След месеци на слухове и спекулации, феновете на популярната поредица игри Mass Effect най-накрая бяха зарадвани. BioWare и ЕА обявиха, че ще пуснат „легендарно издание“ на трилогията с командир Шепард – с подобрена графика за нови системи и 4k Ultra HD. За съжаление, няма да има ново съдържание към вече направеното, нито пък промяна на неприятния край, но пък ще се съдържат всички игри с техните DLC-та. Mass Effect Legendary Edition ще излезе през пролетта на 2021 година за актуалните конзоли, а след това и за PS5 и Xbox Series X.

Още по-хубавата новина е, че вече се работи по нова, пета поред, игра. Тя обаче е в много ранен етап на развитие и нищо не ни е казано за нея – дали ще има нещо общо с неуспешната „Андромеда“, дали ще се завърне към познати персонажи от трилогията, или пък ще бъде съвсем нова.

Двете прекрасни новини бяха обявени на деня N7 (седми ноември) – избран за празник на Mass Effect поради значението на буквата и цифрата в играта. За ремастерираната трилогия има дори трейлър, в който виждаме по-красивите версии на персонажите. Новата игра е предвидена за PS5 и Xbox Series X, като едва ли ще бъдат пропуснати и PC геймърите, макар и компютрите да не са обявени официално засега.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Оригиналната Mass Effect излезе през 2007 г., като впечатли геймърите със запомнящите се персонажи, богатата си история, впечатляващите извънземни раси и технологии, темите за войната и саможертвата, както и влиянието на изборите на играча върху историята. Командир Шепард буквално може да промени вселената с действията си, като най-вече на косъм виси съдбата на екипажа на кораба му – често от него (и старанието на играча) зависи дали те оцеляват или умират. Краят на третата игра хвърли сянка върху постиженията преди това, но ние вярваме, че неприятният край, който се минава за 10 минути, не може да провали добрите впечатления от десетките, ако не и стотици часове, прекарани с трите игри преди това. Лошото представяне на четвъртата игра с нови герои и история Mass Effect: Andromeda временно спря развитието на поредицата, но сега тя получава шанс да се възроди.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата