Трейлър за втори сезон на For All Mankind

През алтернативната 1983 г. Луната се превръща в бойно поле между САЩ и СССР.

Сериалът „За цялото човечество“ на Рон Мур (създател на новата „Бойна звезда Галактика“ и „Друговремец“) си постави интересна цел – да развие идеята какво би станало, ако СССР бяха стъпили първи на Луната, вместо САЩ. Първият му сезон се оказа успешен за Apple TV+, макар и да страдаше от някои недостатъци като прекомерен американски патриотизъм, бавно темпо и излишно насилено драматичен патос. Въпреки тях, хората оцениха старанието при пресъздаването на технологиите от периода 1969-1974 година, сравнително достоверното развитие на ситуацията в алтернативната историческа вселена, като цяло добрите сценарии и актьорска игра.

Втори сезон явно планира да повдигне залозите и емоционалния заряд като може би ще развие истинска космическа война с бойно поле – Луната. Сюжетът се пренася едно десетилетие напред, до 1983 г., когато СССР строи военна база на земния спътник и САЩ си поставят за цел да я разрушат, за да не допуснат тотална доминация на комунизма. Спечелването на космическата война се оказва ключът към спечелването на Студената война на Земята.

Ако ви се струва, че технологичното ниво в трейлъра е прекалено високо и Луната е прекалено населена – има логика в това. В алтернативната история на сериала явно стъпването на Луната далеч не приключва космическата надпревара, а напротив, кара двете страни да хвърлят още повече ресурси в нея. В нашия свят победата на САЩ практически отказва СССР да продължи да се занимава, а скоро след това и самите САЩ губят интерес, което определено отнема от заряда на историята днес. В сериала обаче тръпката е възобновена благодарение на продължаващия конфликт и непримиримостта на американците със загубата.

Втори сезон тръгва на 19 февруари. Официално е поръчан и трети сезон, вероятно за 2022 г.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Валентин Д. Иванов

Малко страшно изглежда трейлърът – горещите глави взимат връх, американците се размотват по Луната с автоматични винтовки, а руснаците носят адрени заряди. Да се радваме, че не живеем в онази алтернатива.
Иозбщо, 60-70-те са златната ера на космонавтиката имено заради воените и заради слабо развитата електроника и автоматизация – доказателство е бързата замяна на пилотираните шпионски средства с автоматични шпионски спътници, веднага след като това става възможно. Примерно руснаците имат ~1м телексоп за визуално наблюдение на Земята на „Салют“-4 (която е военна станция от серията „Алмаз“, и няма нищо общо с по-късните „Салют“-и), а американците направо прекратяват програмата си MOL. Спирането на подобни проекти намалява товаропотока за тежките ракети носители, защото военните спълтници са значително по-леки от пилотираните космически кораби. Мисля, че това, което виждаме в сериала може да се случи само ако в тяхната реалност Студента война е по-гореща, отколкото в нашата, и изглежда Рон Мур и компания също мислят така.
Соцалните елемнти ми се сториха доста изкуствени, особено бзлио до военна конфронтация, дълбоко се ъмнавам, че някой ще мисли за равни права – ще припишат всякаквите дискриминации на военната необходимост и равенството ще бъде забравено. Това е по-скоро дан на съвремените политически проблеми, отколкото някакъв опит за описване на реалистична алтернатива.
По отношение на технологиите един интересен липсващ момент в NERVA – в условията на по-серизона конфронтация подобен рисков проект би бил по-приемлив (защото допустимото ниво на риск ще е по-високо) и би имал по-големи шансове за развитие, а авторите на сериала го пропуснаха.

Нед Ласков

На мен доста ми хареса първи сезон. Американският патриотизъм във филмите и сериалите им вече не ми прави впечатление. Дано не го развалят с тези въоръжени конфликти на Луната и запазят предишният реализъм и логика.