Star-Trek-Shows

Юбилей за Стар Трек – 800 епизода

Епизод 3х3 на „Стар Трек: Дискавъри“ е бил 800-тният за франчайза.

Докато сме се подготвяли да посрещаме новата 2021 година и сме стискали палци тя да е по-добра от предишната, сме изтървали интересен юбилей. „Стар Трек“ е излъчил 800-тният си епизод към края на миналата година и така е постигнал нещо значимо и много рядко, да не кажем единствено в света на научната фантастика. Разбира се, в огромното количество се включват всички епизоди на официалните „Стар Трек“ сериали, както и филмите.

Юбилейният епизод е бил 03х03 на „Стар Трек: Дискавъри“, озаглавен „Хората от Земята“. За съжаление, сценаристите му явно не са осъзнавали значението му, защото той е доста мрачен – в него Дискавъри продължава да се лута из мрачното бъдеще и стига до Земята, която от ядро на Федерацията се е превърнала в изтормозена и изолирана планета. Той все пак завършва с надежда, че екипажът на Дискавъри ще успее да спомогне възстановяването на Галактиката от „Изгарянето“ и отново ще обедини различните светове срещу бандитите и поробителите им, както и че идеалите и ценностите на Звездната флотилия винаги ще са живи.

Изображение с име: Star-Trek-Discovery-People-of-Earth-featured-image

В сметката с 800-те епизода влизат:

  • 79 епизода от оригиналния „Стар Трек“ от периода 1966-1969. Твърде сложни за тогавашите зрители идеи и концепции, както и лош мениджмънт от страна на телевизията водят до ниски рейтинги.
  • 22 епизода от анимационния сериал „Стар Трек“, излъчен през 1974 година. Въпреки спирането, оригиналният сериал е останал популярен през годините. Това е позволило нова инвестиция в анимационен сериал, който да е по-евтин и достъпен за деца. Получава се обаче разминаване – дори рисуван, сериалът пак остава по-харесван от възрастните, докато рекламодателите очакват повече деца да го гледат. Съответно, те се отдръпват и сериалът е спрян.
  • 178 епизода от най-успешния сериал във франчайза – „Стар Трек: Следващото поколение“ (1987-1994). Капитан Жан-Люк Пикард и екипажът му изкарват цели 7 сезона. В последната си година сериалът все още е популярен, гледан и харесван, но продуцентите решават, че е по-удачно да продължи в кино поредица – филмите изискват по-голяма инвестиция, но могат и да са по-печеливши, докато междувременно актьорският състав не се изморява.
  • 176 епизода на „Стар Трек: Космическа станция 9“ (1993-1999). Също много популярен сериал, както и първият, който си позволява дълги поредици от епизоди със свързана история. Практически половината епизоди от последния сезон са свързани и подготвящи грандиозния финал на сериала.
  • 172 епизода на „Стар Трек: Вояджър“ (1995-2001). Отново успешен сериал, отново завършен по решение на сценаристите, а не спрян.
  • 98 епизода от „Стар Трек: Ентърпрайз“ (2001-2005). Макар и с цели 4 сезона, този сериал е слаб, недолюбван и е първият спрян заради ниски рейтинги. След провала му минават цели 12 години преди да излезе нов сериал, дори и филмите спират до 2009 година, когато Джей Джей Ейбрамс съживява кино-поредицата с нов актьорски състав и нова времева линия, която може да се смята за началото на третото поколение „Стар Трек“-продукции.
  • 32 епизода от „Стар Трек: Дискавъри“ (2017 – ????). Доста различен спрямо старите сериали, с проблеми зад кадър и несигурен в концепцията си, „Дискавъри“ все пак се приема много добре и става отправна точка за експлозия от нови Star Trek продукции. С края на сезона тази година общият брой епизоди ще станат 810.
  • 10 епизода от „Стар Трек: Късометражки“ (2018-????). Антология от кратки епизодчета, предимно посветени на изясняване и допълване на събития от новите сериали. Ако не ги броим към големите сериали, то 800-тният епизод на франчайза ще бъде и финалният за „Дискавъри“ тази година.
  • 10 епизода от „Стар Трек: Пикард“ (2020 – ????). Носталгията към предишните сериали и неугасващата популярност на образа и актьора позволяват продукцията на негово собствено разклонение. Отзивите му не са изцяло добри, но си заслужава гледането.
  • 10 епизода от „Стар Трек: Ниските нива“ (2020 – ????). Още един анимационен сериал, този път с комедиен тон. Макар и да не е централен за общия канон, струва си да се види.
  • 6 филма с персонажите от оригиналния сериал, 4 филма с тези от „Следващото поколение“ и 3 филма от Келвиновата времева линия.

Най-хубавото за феновете е, че „Стар Трек“ вселената няма никакво намерение да спира да расте. Появата на 900-тен епизод в недалечно бъдеще е почти сигурна. Франчайзът е на практика основната причина стрийминг платформата CBS All Access да има абонати, така че едва ли на него ще спрат да залагат скоро. Очакват ни нови сезони на „Дискавъри“, „Пикард“, „Ниските нива“ и „Късометражки“, нови разклонения (едно за капитан Пайк – Strange New Worlds, едно за Филипа Джорджо и Отдел 31, както и Prodigy – насочено към децата). Филмите засега са спрени, въпреки че и там имаше идеи за четвърти филм от Келвиновата линия, или пък „Стар Трек“, режисиран от Куентин Тарантино, но засега няма развитие при тях. Въпреки това, спокойно можем да кажем, че древният и емблематичен за научната фантастика франчайз е в по-добро здраве от когато и да е било преди.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата