anne-christopher-rice

Почина Ан Райс

Авторката на „Интервю с вампир“ и още над 30 романа вече не е сред нас.

Изображение с име: Anne_RiceМалко след като споделихме новината за дългоочаквания успех на Ан Райс в начинанието й да превърне култовите си романи в сериали, научихме скръбна вест – писателката е починала на 80-годишна възраст от инфаркт.

Първият й роман е „Интервю с вампир“, базиран на нейн къс разказ, написан през 60-те години на ХХ век. В него вампир на име Луис разказва историята си на репортер. За Ан Райс образът е доста личен и тя усеща историята като своя – „За пръв пък имах възможност да опиша собствената си реалност, мрачното готическо влияние върху детството ми. За мен това не е фантазия. За мен детството ми се съживи“, казва тя. В началото критиците изобщо не харесват книгата, оплювайки липсата на реална история в нея, но въпреки това аудиторията я харесва и тя става бестселър. Благодарение на успеха, Райс продължава да пише и поредицата става известна като „Вампирски хроники“.

Но далеч не всичките й книги са за вампири – тя е писала и за вещици, за секс роби, за религията и по много други теми. През 1972 година 5-годишната й дъщеря почива от левкимия. След кратък период на скръб и депресия, Райс се завръща към писането, за да излее емоциите си. Именно тогава създава „Интервю с вампир“.

След нея остава синът й, Кристофър Райс, който работи с нея по адаптацията на книгите за малкия екран. Вероятно той ще остане изпълнителен продуцент и основен консултант за сериалите, разработвани от AMC.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата