Първи тийзър за „φ1.618“

Антиутопичната фантастика на Теодор Ушев показва първи кадри.

Излезе първи трейлър за филма „φ1.618“ – антиутопичната фантастика, с чиято продукция от около година се хвали българският аниматор и режисьор Теодор Ушев, който преди време получи номинация за Оскар за филма си „Сляпата Вайша“. Новият му проект е адаптация на романа „Пумпал“ от Владислав Тодоров. Според синопсиса, „смелата антиутопия ще ви пренесе в изяществото на невиждана корпореална вселена, в която безсмъртните не сънуват, всяка мисъл е недомислица, а надеждата е скрита в хаоса. Предстои да сложим край на чакането и да се насладим на едно грандиозно и много различно филмово събитие.“

Визията на филма е доста мрачна и с препратки към комунизма (към какво друго, щом става дума за антиутопия), заради което соц-носталгици и рашисти вече бълват хейтърски коментари из фейсбук. Разбира се, твърде рано е да се коментира филма на политическа основа, предвид че за него нямаме нищо освен трейлър. Видимо, Ушев се е постарал да направи нещо нестандартно и различно, с доста арт привкус, но тепърва предстои да разберем дали се е справил с амбициозната си задача.

Историята на „φ1.618“ разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков /“Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“, „Аз съм ти“, „Каръци“ и др./, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова /с международно признание за ролята си във филма „Ирина“ и наградата „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020/, която ще се превъплъти в неговия водач към истината – мъдрата и смела Гаргара.

С участието на Деян Донков, Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов и др.

Все още не знаем кога ще бъде премиерата, но вероятно ще има широко киноразпространение.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |