1 коментар
star trek discovery 3

Star Trek: Discovery завършва със следващия сезон

Предвестникът на новата „Стар Трек“ ера ще срещне своя край със следващите епизоди.

Изображение с име: star-trek-discovery„Стар Трек: Дискавъри“ е странен сериал, на който му отне много време да намери тона си. Качеството, атмосферата, дори жанрът, се различават драстично от сезон на сезон. Първи сезон беше страхотен, с прекрасни обрати, зарибяващ, но не много в духа на „Стар Трек“. Втори залитна в другата крайност – елементарен, но направен изцяло за феновете на старите епизоди. Трети пробва да бъде приключенски рестарт на концепцията в съвсем нова ера. Четвърти опита да продължи същата линия, но беше удавен от бавно темпо, прекалено насилена политкоректност и абсурдни извънземни. Пети явно ще запази напипания през последните две години тон, но пък ще бъде последен.

Въпреки проблемите на всеки от сезоните, не можем да отречем едно – сериалът беше гледан и позволи новата ера на „Стар Трек“, която ни даде „Пикард“ (не че при него ситуацията е много по-различна – и той няма единен тон и ясна обща концепция), „Странни нови светове“, „Долните палуби“ и „Чудо“ (простете ми ако забравям някое от многобройните настоящи и предстоящи разклонения). Затова и новината, че след пети сезон няма да има повече епизоди, изглежда странно.

Може да се каже, че благодарение на този сериал изобщо съществува стриминг платформата Paramount+, която ни даде също Halo, The Twilight Zone и други.

Премиерата на пети сезон ще бъде в началото на 2024 година – през 2023 няма да има нови серии.

Не е обявена официална причина за спирането, но според някои анализатори, това е поредно проявление на тенденцията за съкращаване на разходи, обхванала всички стриминг платформи – заради нея Netflix и HBO също порязаха много свои продукции. Първоначално не е било предвидено сериалът да свършва, обявено е, че тази година ще се заснемат допълнителни сцени – вероятно именно за да дадат по-добър и окончателен финал на сериала (това е и една от причините отново да имаме празна година и забавяне). Все пак, Paramount+ ще отделят специално внимание на промоцията на последния сезон, като ще отчетат ролята на сериала за франчайза като цяло, така че той ще бъде запомнен като успешен и обгрижван (нищо, че реално е спрян в опит да се намалят разходите).

Какво ще става със „Стар Трек“ оттук нататък? „Дискавъри“ и „Пикард“ завършват, остават двата анимационни и „Странни нови светове“. Последният имаше доста добър първи сезон, така че може би ще се радва на крепко здраве дълго време. Все още има проекти в етап на разработка, като разклонението с Мишел Йо и Сектор 31, както и сериал за Академията на звездната флотилия (Starfleet Academy). Не е ясно обаче дали и кога ще ги видим.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата