slide-jill-hathaway

Вижте света през „Чужди очи“

Ревю на романа „Чужди очи“ от Джил Хатауей и Егмонт България

cover-large
Koрица на българското издание

Романът на Джил Хатауей „Чужди Очи“ е определян като „Свеж и енергичен полъх в литературата за тийнейджъри.“  Истината е, че Хатауей е създала симбиоза между тийн роман с всичките му гимназиални драми, мистерия и някъде там е намерила място и за малко паранормално. Доколко тази симбиоза е сработила вече е друг въпрос.

Но първо да започнем с историята в „Чужди Очи“.  Вий Бел е гимназистка, изпаднала от редиците на популярните момичета заради боледуването си от нарколепсия – заспива нито където му е мястото, нито когато му е времето. Вий сега е във фаза „бунтар“, а най-добрият й приятел е Ролинс – училищният отшелник, който изготвя сам провокативно училищно списание и работи в магазин за плочи. Обаче сънят на Вий, по време на пристъпите й на нарколепсия съвсем не е обикновен – тя се „плъзва“ в умовете на хората, с които наскоро е имала контакт, като става свидетел на заобикалящия ги свят през техните очи.

В по-голямата си част „Чужди очи“ е роман за човешките взаимоотношения. Виждаме как Вий трябва да се справя с безличността на отчуждения си баща, мъката по мъртвата си майка, болката от загубения най-добър приятел, тръпката от първата любов и загрижиността за по-малката й сестра, която повтаря нейните грешки. Хатауей  се справя с тази част, като израстването на героинята е осезаемо и реалистично. От  гореспоменатите взаимоотношения могат да се извлекат послания от сорта на това, че трябва да се прощава и че бъдещето е пред нас, незавимо от миналото. Голямо влияние върху развитието на Вий оказва и дарбата й. Младото момиче малко или много развива форма на отчужденост от другите, защото допирът с предмет, носещ сантиментална стойност за някого, ще доведе до плъзване в ума на този човек. Виждаме как Вий се учи да се справя с дарбата си (или може би проклятието) и да я контролира. Взима си поука от грешките, които допуска, и подобрява себе си.

Изображение с име: jill hathaway
Авторката Джил Хатауей

Другата голяма част от романа е криминалната. Мистерията на едно неразкрито убийство, на което Вий става свидетел чрез дарбата си. Момичето не може да обясни на другите как е видяла убийството и затова сама трябва да се впусне в опасното начинание да открие ненаказания убиец. Тук следват множество обрати и прехвърляне на съмнението от един на друг, все едно изкарани от роман за Поаро. Авторката се е опитала да държи в напрежение читателите, задаващи  си въпроса „Кой е виновникът?“, и докато картинката малко по малко се изчиства, поне за мен, финалните разкрития изглеждаха малко по детински наивни. От мистерията очаквах да издигне книгата от поредния тийн роман в нещо повече, но поне за мен това не се случи. Все пак трябва да се отбележи, че книгата е насочена към по-млада аудитория и идеята на авторката е сравнително оригинална. Ако това е първият сблъсък на читателя с криминалния жанр, може би това е правилна стъпка за преминаване към по-сериозните четива – смесен с нещо вече познато от другите подобни романи, но и съдържащ напрежението от търсенето на верния отговор.

Обичам да си измислям нови жанрове и определено „Чужди очи“ ми дава доста свобода в тази насока. Имаме два силно изразени жанра – тийн-драма и криминале. И в двата обаче водеща сила е дарбата на Вий. Тя служи и като мост между двата, като оформя едно цяло. В крайна сметка, според недотам експертното ми мнение, романът може да се определи като крими-тийн-драма с паранормален привкус от свръхестерственото. Ако трябва да побера впечатлението си от книгата в едно изречение то би било следното: Оригинална идея с недотам толкова добра реализация.

 

Изображение с име: Вижте света през "Чужди очи"Моята оценка:
История – 4
Герои – 4
Стил на писане – 4
Елементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 4
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5

Общ успех: Добър (4,43)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата