Game of Thrones

Започва играта на тронове!

В Америка тя се води от снощи, а в България започва от днес, 18.04 от 22:00 по HBO. Зимата идва в Седемте Кралства на Вестерос, а това не вещае нищо добро.

Изображение с име: Започва играта на тронове!Довечера по българската HBO от 22:00 ще се излъчи първия епизод на сериала „Игра на тронове„. Сериалът, чакан с нетърпение навсякъде, е един от малкото със световна премиера в рамките на почти един и същи ден. България също е включена в събитието, епизодите ще бъдат излъчвани всеки понеделник, само ден след първото им показване в САЩ.

„Игра на тронове“ е телевизионна адаптация на една от най-продаваните фентъзи поредици по света „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин, чиято пета поред книга ще излезе на 12 юли тази година. Сагата разказва за фантастичен свят на интриги, борби за власт и мръсни тайни. В центъра на вниманието са Седемте Кралства на Вестерос, обединение на различни народи, чийто крале се борят за железния трон и властта, която идва с него. От една страна е благородното семейство Старк, чийто патриарх Едард, известен още като Нед, е избран за Ръка на Краля след като неговият предшественик умира при подозрителни обстоятелства. От друга страна е заговорническото семейство Ланистър, забулено в множество тайни, и чийто планове за възкачване на трона ще унищожат крехкия мир в страната. А от трета страна е Денерис – майката на Драконите, наследница на предишната династия, която чака отвъд Тясното море с нейния отмъстителен брат Визерис, който мечтае отново да завземе Кралствата, управлявани някога от семейството им. Това е история за лицемерие и предателство, благородство и чест, завоевания и триумф, възходи и падения.

Тонът на сериала не е подходящ за деца, тъй като включва обилна доза голота, секс и кървища, нещо, което от HBO никога не са се свеняли да използват, за да постигнат хитов статут на сериалите си – както е с „Истинска кръв“ например. Светът на „огън и лед“ е брутален и безмилостен към слабите и невинните.

Изображение с име: Започва играта на тронове!За да подсилят успеха на сериала, от HBO са подбрали доста интересни актьори -Шон Бийн от „Властелина на пръстените“ е Едард Старк, Лена Хейди („Терминатор: Хрониките на Сара Конър„, „300“) е Кралица Серсей Ланистър, Николай Костър-Уолдау („Нови Амстердам“) е близнакът на Серсей – Джейми, Джейсън Момоа („Старгейт Атлантида„) е Кал Дрого. Изпълнителни продуценти и косценаристи на пилотния епизод са Дейвид Бениоф („Троя“) и Д. Б. Вайс.

Романът „Игра на тронове“ бързо става хит сред читателите през 1996. Печели наградата Локус и номинации за Уърлд Фентъзи и Небула. Още повече награди печелят продълженията от поредицата. Според плана на Мартин, романите от поредицата ще са 7.

Сериалът пък стана хит още преди да е излъчил и първия си епизод. Очакван с огромно нетърпение от фенове на поредицата и на фентъзи жанра въобще,“Игра на тронове“ вече е донесла приходи на HBO от над 1 милиард долара в световен мащаб. Телевизионната адаптация е най-добре продаваната на телевизията с цена от повече от 2.5 милиона на епизод, а благодарение на хитовия й потенциал я виждаме и толкова рано в България.

Пилотният епизод, който ще видим довечера по HBO определено показва много старание и инвестиции в сериала. Сюжетът е верен на историята от книгата, изпипан е, а актьорите са добре подбрани и влагат много от себе си в ролите си. Не бива обаче да се лъжем по предишните им появявания на екран – Лена Хеди и Джейсън Момоа например определено изненадват с превъплъщенията си тук, много по-различни от предишните им чисто положителни герои. Явно Зимата е дошла и в техните души, а в земята на Седемте Кралства, това не вещае нищо добро.

Бутон за зареждане на YouTube видео

За повече информация по сериала, можете да посетите официалния му сайт от HBO.

Тук пък можете да прочетете интервюто ни с Джордж Р. Р. Мартин, проведено през Септември 2011.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата