Warded man

Защитете се от демоните и скуката

Ревю на „Защитения“ от Питър В. Брет и ИК „Колибри“

Ще започна простичко – „Защитения“ е най-доброто фентъзи, на което съм попадал, откакто пиша в този сайт. Останалото са подробности.

Изображение с име: zashtiteniqВъв вселената на романа хората живеят в страх от нощта. Всяка вечер, веднага след залез, се появяват ядроните – демони от Ядрото на Земята. Те не могат да бъдат наранени от човешките оръжия, но пък могат да нараняват нас – по-конкретно, да ни разкъсват и изяждат. Единствената ни защита са древните символи, които всички рисуват около къщите си, но малцина разбират. Подредени в кръг, символите създават магическа стена, която пречи на демоните да проникнат и да разпарчетосат хората отвътре. Често се случва обаче някой символ да е изтъркан или недобре направен – тогава защитата е слаба – ядроните могат да намерят пролуката и да се почерпят с човешко месо.

Главните герои са трима – Арлен, Лийша и Роджър. Авторът проследява тяхната история още от ранното им детство – започва се със събитията, които са ги травмирали като деца, продължава се с тяхното израстване и се приключва с тяхната първа победа срещу ядроните. Всеки от тях минава през много премеждия, които оформят характера му, дават му смелост и борбен дух и избистрят неговото оръжие срещу нощните врагове. Човечеството се страхува и трепери зад своите защити, но рано или късно се появяват тези, които да го поведат в битка срещу поробителя.

Рядко се среща история, която да събере няколко години от живота на своите герои в един роман, без разказът да звучи претупано, нелогично или скучно. Напротив, Питър В. Брет подбира най-интересните моменти и ги разказва така, че хем да не си личи, че са пропуснати години събития между тях, хем да стане ясно, че тези години все пак са минали, а героите са пораснали. Особено ясно се вижда как се развиват и променят характерите на персонажите, като за всяко нещо се намира логично обяснение в разказана преди това случка. Мотивите зад действията на героите са ясни, което позволява на читателя лесно да ги разбере и да възприеме случващото се.

Изображение с име: painted-manИзобщо, това, че се описва как героите се създават още от малки и историята се разказва хронологично, е голямо предимство. Можеше просто да се започне от средата, евентуално най-важните моменти да се споменат набързо чрез сънища или спомени, и да се обхване само един кратък период. Но като се тръгне от самото начало и се стигне постепенно до края, героите стават по-пълнокръвни, а историята придобива по-цялостен и епичен характер. Критика имам само към последните 100-тина страници, когато сюжетните линии на тримата герои се събират, а двама от тях се влюбват един в друг. Само тогава нещата изглеждат малко изнасилени и сякаш можеха да бъдат по-добре развити – като че ли авторът се е уплашил да не прекали с обема или да не придаде твърде голяма тежест на този момент. Но всичко останало е изпипано великолепно.

Това, което ме зарадва най-много, е фактът, че Питър В. Брет отлично се възползва от предимствата на жанра, който е избрал. „Защитения“ носи много типични черти на фентъзито, но същевременно е и много оригинално. Създаден е нов и интересен свят, изобилстващ от ужаси и магически същества. Магията и ядроните са развити отлично, вкарани са умело в историята, така че да изглеждат като истински. Далеч не са просто фон, в който да се развие някоя банална драма, а реална опасност, сковаваща целия свят. Също така, хората в него са съвсем истински и земни. Имаш чувството, че ги познаваш още след първите няколко реда, които прочиташ за тях. Но в никакъв случай не са банални и повърхностни. Тези неща са нормални за съвременното фентъзи и авторът се възползва много умело от тях – личи си, че самият той е изчел много и е приел жанра присърце, преди да напише тази книга.

Изображение с име: Peter-Brett2Трябва да се похвали и издателство „Колибри“ за влагането на някаква мисъл и творчество в изданието – корицата е красива и интересна (белите символи по ръбовете всъщност са прозрачни и изпъкнали), а шрифтът, вместо да е стандартен като ариал или таймс ню роман, изглежда леко старинен и адски подходящ за този роман.

Най-хубавото е, че „Защитения“ е само началото на цяла поредица, наречена „Цикъла на демоните“ и останалите части тепърва ще излизат. Това означава, че отново ще видим Арлен, Лийша и Роджър в борба срещу ядроните. Да се надяваме, че Питър В. Брет ще запази сюжета свеж и разнообразен, героите – пълнокръвни и развиващи се, а стила си – лек и приятен.

Трябва да споменем и че Пол Андерсън, режисьорът на филмите „Заразно зло“, е купил правата от автора и ще снима филм(и) по творбите му. Изобщо не мога да си представя как ще се събере цялата книга в един филм и най-вероятно ще се получи нещо доста повърхностно и осакатено. Още повече, че Пол Андерсън не е известен с особено заплетени и провокативни сюжети. Затова ви препоръчвам бързо да си купите книгата и да я изчетете максимално бързо, за да може именно чрез нея да получите първи впечатления от творчеството на Питър В. Брет. Не се съмнявам, че киноверсията ще бъде хит, но ако решите да чакате и първо да гледате филма, ще се лишите от чара на книгата и дори има опасност да останете разочаровани.

 

Изображение с име: Защитете се от демоните и скукатаМоята оценка:
История – 6-
Герои – 6
Стил на писане – 6
Неочаквани обрати – 5.50
Теми за размисъл – 5
Фантастични елементи – 6+
Степен на оригиналност – 6
Старание на автора – 6+
Маркетинг и промоция на книгата – 5+
Хитов потенциал – 6-

Общ успех: Отличен (5.78)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата