Eureka2

„Еврика“ се изстреля в космоса

Кратко ревю на сезон 4.2 на „Еврика“, който продължава да изненадва приятно, и анализ на евентуалните причини за обявяването на края.

Изображение с име: EurekaНеприятно е да получаваме новини за наближаващия край на сериали, които стават все по-добри от сезон на сезон. В случая на „Еврика“ от полусезон на полусезон, защото Syfy има някакво криво разбиране за тези понятия и пуска максимум по 10 епизода на година, разтягайки един сезон в над 400 дни. Винаги разтягането на епизодите през твърде дълъг период от време се е оказвало много вредно за рейтингите, като в този случай те просто са спрели да растат. Да, още не са тръгнали да намаляват, но и това движение на графиката обикновено не закъснява след такъв период. Още повече, „Еврика“ е в ефир от 2007 година, а всеки сериал с напредването на възрастта си губи зрители. Това вероятно е първата причина Syfy вече да мисли за край.

Сценаристите на „Еврика“ обаче заслужават искрени поздравления! Те не само, че очевидно уважават феновете си, завършвайки основната сюжетна рамка за полусезона, но и правят всяка следваща такава още по-интересна от предишната. Винаги се внася някакво разнообразие, има нещо ново, което променя правилата на играта. Това важи най-вече за четвърти сезон като цяло – в първата половина героите неволно се пренесоха в алтернативна вселена, където трябваше да преоткрият града и променените си близки, а във втората се пренесоха в космоса. И двете идеи не са кой знае колко оригинални, използвани са в други сериали многократно, но въпреки това внасят нужната доза новост и изненада в Eureka, като са и използвани по най-добрия начин. Така и отношенията между героите не се изтъркват и не дотягат – те винаги се променят по естествен път от новия външен фактор на сюжетната рамка. Всъщност, в кой друг сериал сте виждали как се строи космически кораб и как се подбират космонавтите?

Комплименти заслужават и гостуващите актьори в сериала. Всяка година се залага на някой нов герой, който да разнообрази сюжета, като за него се избира известен актьор със своя собствена фен база. Най-големите от тях са Кейвън Смит от „Старгейт“ и „4400“, Джеймс Калис от „Бойна звезда Галактика“ и тазгодишната Фелиша Дей от „Бъфи – убийцата на вампири“ и „Куклена къща“.

Изображение с име: EurekaЗа съжаление обаче именно това може би е втората причина за обявяването на приближаващия финал. Ако „Еврика“ изпрати половината си екипаж в космоса, то сериалът обезателно ще трябва да се занимае и с техните приключения – това ще изисква много повече компютърни ефекти и като цяло повече бюджет. Дори това да не се наложи, така или иначе, за да продължи сериалът да експериментира с нещо ново всяка година, бюджетът ще продължава да расте. За да се привличат все повече гостуващи звезди ще трябва и да се заделят все повече средства за хонорари. А всички знаем, че кабеларката Syfy не е най-богатата телевизия в САЩ.

Оказва се и че „Еврика“ отдавна не е златният сериал на фантастичната телевизия. В първите си години той беше рекордьор по рейтинги, а с всяка следваща година (освен сегашната) увеличаваше зрителите си с доста солидни проценти. След „Еврика“ обаче дойдоха „Хранилище 13“, „Убежище“, а от тази година и „Алфи“. Все още се мисли и за нови хитови попълнения – като „Бойна звезда Галактика: Кръв и хром“ и разклонението на „Хранилище 13“ с Хелена Уелс. При тази конкуренция на Eureka й става все по-трудно да оцелее. Пазарният дял на телевизията като цяло се е повишил (отчасти заради „Еврика“), но рейтингът на шериф Картър и Глобъл Дайнамикс остава непроменен. За съжаление, бизнес логиката наистина диктува да се продължи с някой нов сериал, който да привлече допълнителни зрители за канала, отколкото да се наливат пари в губещите актуалност ветерани. Ето ви и причина номер 3. От нея следва и номер 4 – сценаристите на „Хранилище 13“ са същите като тези на „Еврика“, а ако ще им се дава и трети сериал (разклонението с Хелена Уелс), то работата ще им дойде в повече. Логично е, че ако трябва да се изберат 2 от 3-те възможни проекта, с които двамата да се ангажират, то ще се заложи на тези, които ще донесат най-голям брой зрители.

Изображение с име: EurekaВсе пак феновете на „Еврика“ трябва да са благодарни и доволни. Не са много сериалите, постигнали 78 епизода (63 излъчени досега, плюс очаквания за тази година коледен епизод, който вероятно ще бъде анимиран, плюс 14-те епизода за догодина). Бройката си е съвсем прилична за времена като днешните, когато сериалите мрат като мухи, а риалити форматите привличат дори повече зрители за много по-малко пари (дори и по Syfy). Освен това новината за края на сериала идва достатъчно рано, за да се даде време на сценаристите да окомплектоват цялата история и да постигнат приличен завършек на творението си – чест, оказвана на малцина.

И въпреки че „Еврика“ ще бъде записан в историята на научната фантастика с красив и едър шрифт, фактът, че ще си остане там, продължава да горчи.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата