10 коментара
Game of Thrones

„Игра на тронове“ ще има втори сезон

Едва излъчили първия епизод, НВО вече дават втори сезон на амбициозния сериал „Игра на тронове“

Изображение с име: Game of Thrones„Зимата идва“, първият епизод от сериала „Игра на тронове„, едва направи световната си премиера, но от HBO вече обявиха, че ще има втори сезон. Напълно заслужено, защото адаптацията на романите на Джордж Р. Р. Мартин, стана хит още преди да бъде излъчена и донесе приходи на създателите си от над милиард долара. Първият епизод спечели одобрението на фенове и критици веднага след като видя бял свят. Оттук следва и изявлението на Майкъл Ломбардо, програмния президент на НВО, че „Игра на тронове“ си плаче за втори сезон.

Това е великолепен сериал, който става все по-добър със всеки следващ епизод. Когато свършва, ви оставя в желание за още. На творческо ниво, направо си плачеше за още един сезон.

Наистина, в началото си мислехме, че сериалът ще набира рейтинг бавно. Предизвикателен е за хората, които не мислят, че фентъзито е техният жанр. Но рекламата от уста на уста се оказа страхотна, имаме чудесни рейтинги, а дори още не сме получили данните от VoD (Video on Demand или колко хора са избрали да го гледат по поръчка срещу заплащане – система, която още не е популярна в Бъгария). Смятаме, че започнахме чудесно. (бел. авт – 4.2 милиона зрители са гледали премиерата само в САЩ)

Продуцентите вече търсят локации за снимки на втория сезон. Такова предизвикателство е да се продуцира. Нямаме екип от сценаристи, само двама пишат всичко – Дейвид Бениоф и Д. Б. Вайс. Идеята е за втори сезон отново да има 10 епизода, това искат и те, за да запазят доброто качество на работата си. Очакваме вторият сезон да се излъчи през 2012, защото не искаме хората да чакат повече от година.

Новината не шокира сценаристите, които работят върху втори сезон още от преди премиерата на първи. „Би било глупаво да инвестират толкова много в сериал, който да трае само един сезон“ е фактът, който подхрани оптимизма им още тогава. Евентуалните им притеснения са за по-далечното бъдеще, когато стигнат до четвъртата и петата книга, чиито истории се развиват едновременно. „Ще се наложи да поразместим някои неща, за да се получи адаптацията“, казват сценаристите, но бързат да добавят, че винаги ще се стремят да останат близо до оригинала. Самият автор, който също има голямо участие в адаптацията, ги подкрепя. „Ще има 5% от феновете на книгите, които няма да са доволни – защо я няма любимата ми сцена, защо на този или онзи косата е руса, а не черна“, предрича той. „Но останалите 95% ще са доволни, а и HBO има милиони, милиони зрители, много повече от моите фенове и много повече от феновете на жанра – именно към тяхното спечелване се стремим.“

Изображение с име: Jason MomoaСериалът „Игра на тронове“ разказва за междуособиците между владетелите в Седемте Кралства на Вестерос и безмилостната им борба за железния трон. Първи епизод беше достатъчно интересен, за да заплени публиката в световен мащаб, но и актьорите, и сценаристите обещават, че следващите ще стават все по-интересни. „Историята има огромно количество герои, затова първите два епизода вървят по-бавно, да имат време зрителите да ги опознаят“, обяснява Джейсън Момоа, звездата от „Старгейт: Атлантида„, който тук се превъплъщава в Кал Дрого. „От трети епизод нататък се предполага, че зрителите вече са опознали героите и историята продължава с много по-бърз темп. Всички герои ще претърпят съществени промени в течение на сюжета.“

Сериалът се излъчва всеки понеделник от 22:00 и по българската НВО. А ето и трейлър на втория епизод „Кралския път“:

http://www.youtube.com/watch?v=mHziRixRxuI

Вижте и интервюто, което проведохме с Джордж Р. Р. Мартин през Септември 2011.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата