7 коментара
nr 1000

„Номер 1000“ – странна българска фантастика

Спиридон (!) е умрял преди 1300 години, но оттогава броди по света и избива определени хора. Днес е отново тук, защото е хвърлил око на Георги…

Помните ли, че преди време си пожелахме скоро да видим българска фантастика на кино? Както казват мъдрите хора, внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне!

Ето, че първата фантастика от България за новото хилядолетие скоро ще стане факт (по принцип можем да отсъдим титлата на „Лора от сутрин до вечер“ с нейните вълшебни зарчета, но тъй като едни зарчета пролет не правят, предпочетохме да й го спестим). Става дума за „Номер 1000“. Би трябвало да сме възхитени, нали? Но нещо в този трейлър (добре де, доста неща) възспира радостта ни.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: nomer 1000Резюме: „През 718 г. български войн слага край на живота си, след като губи дома и семейството си. Но вместо да умре, получава списък с имена на хора, които трябва да посети. След като 1300 години е извършвал посещения, войнът се е превърнал в бездомника Спиридон, а в списъка му е останала само Георги – склонен към самоубийство млад студент с много битови и житейски проблеми. Той е последното препятствие, което Спиридон трябва да преодолее, последното усилие, Номер 1000.“

Овации, разбира се, за старанието и любовта, с която хората са подходили към проекта в условия на безпаричие. Но не можем да пренебрегнем ужасната актьорска игра и нелепите сцени, които виждаме в трейлъра. Прекомерното използване на фотошоп е дало гейска нотка на плаката, но не повече отколкото финалната реплика в първия трейлър (даваме линк, защото е твърде извратено за публикация в нашето благочестиво онлайн списание).

За да не каже някой, че само плюем по горките хора, ще намерим и за какво да ги похвалим – огнените букви са сравнително сполучливи.

Филмът е дело на Людмил Лазаров, който е сценарист и режисьор, и е с продължителност 50 минути. Ако не споделяте нашето недоверие към проекта и сте се заинтересували, а и искате да подкрепите родното производство, премиерата ще се състои на 20 януари от 20:00 в Дом на киното, гр. София.  Ако се съди по английските субтитри и английската версия на официалния сайт, явно създателите очакват и голям международен интерес, така че не се притеснявайте да заведете своите приятели от чужбина. Сигурни сме, че и те ще останат очаровани, а ако ли пък не, поне ще се развеселят стабилно.

Ние пък ще чакаме следващия опит на нашенската кинематография да уважи любимия ни жанр и се надяваме той да ни заинтригува малко повече.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата