7 коментара
falling skies

Първите небеса паднаха драматично, но успешно

Falling Skies приключи с първия си сезон. Коментарът от главния редактор на SciFi.bg за дебютиралия това лято сериал е без спойлери.

Изображение с име: Falling Skies
Средната възраст на главните герои от тази снимка е около 20 и нещо години. Но, ако ви прави впечатление, всеки от тях е или от 30 и нещо нагоре, или от 16 надолу.

„Падащи небеса“ беше един от сериалите, чийто дебют зрителите очакваха с огромен интерес тази година. Поредното изкушение на Стивън Спилбърг напълно оправда очакванията, които му се възлагаха откъм рейтинги. Още премиерата се похвали със силен старт (всъщност най-силният за TNT досега), броят на зрителите остана относително стабилен през целия сезон, а финалът на сезона стана най-гледаното предаване в САЩ за неделната вечер, и това при положение, че TNT е кабеларка. На пазара в Испания, Германия, Австрия, Великобритария и Австралия сериалът също е хит, като е продаден и в още 70 други държави. Подновяването за втори сезон дойде още преди Falling Skies да е преполовил първия си сезон, а добрите рейтингови показатели гарантират по-голям бюджет за следващите 10 епизода, които ще се излъчат през лятото на 2012.

Въпреки това сериалът се приема със смесени реакции от критици и зрители и далеч не всички ревюта са положителни. Всъщност, сериалът има доста неща за преработване и теми за преосмисляне, ако иска да запази силното си присъствие в рейтинговите графики и догодина. На какво се дължи недоволството на голяма част от критиците?

На първо място – на клишетата. Историята не предлага нищо ново – извънземна инвазия и хора, които оцеляват. Героите са твърде клиширани и голяма част от събитията са много лесно предвидими. На много места развитието на сюжета е твърде провлачено. Героите знаят какво искат, знаят как да го постигнат, но го отлагат за 2-3 епизода по-напред, които запълват със сериозни физиономии, сълзи и прегръдки.

Изображение с име: falling skies2
Децата са нашето бъдеще и основен източник на мелодрама.

На второ място – досадните дечица! Ясно е, че сериалът е със семейна насоченост, което предполага и наличието на деца, но Стивън Спилбърг наистина прекалява с употребата им. Все отнякъде ще дойде някое дете да измрънка нещо или пък да каже нещо умно, с което да спечели уважението на негативния герой. Естествено, че трябва да има такива моменти, прегръдки между бащи и синове, но не бива да се прекалява, особено ако това е за сметка на екранното време на извънземните.

Така стигаме до третия сериозен недостатък – извънземните са престъпно подценени. Да, и с тях не бива да се прекалява, за да може тяхната мистерия да се разгърне и да заинтригува, но чак пък да минават цели епизоди без да се появи кьораво извънземно е малко прекалено – нали уж Земята е окупирана от тях?

А това ни води и до може би най-трудния за преглъщане факт. Хората се разхождат свободно по улиците на дневна светлина, организират се в огромни групи и въобще не им личи да живеят в страх от това, че може всеки момент да ги намерят и нападнат. Човек би помислил, че раса, овладяла космоса и с технологичната способност да завладее цяла планета, ще има достатъчно развита сателитна технология, за да открива огромни училища, обградени от оръжия и щъкащи наоколо хора. Все трябва да има начин да забележат 300 човека, които се движат пеша на открито по улиците на града, в центъра на който, между другото, имат и огромна висока структура, която би трябвало да им дава и допълнителни възможности.

Изображение с име: falling skies
Нека снимката не ви заблуждава - и военните в сериала прекарват много повече време с навъсени физиономии и сълзи в очите, отколкото с оръжие в ръка

Нереалистична е и цялата организация на хората. Вярно е, че САЩ воюват доста напоследък, но е странно, че такъв голям процент от оцелелите Бостънлии са ветерани от някоя война и са толкова много, че веднага организират военна йерархия и започват да се делят на военни и цивилни (нещо, което досади твърде много в „Старгейт“, особено последното разклонение).

Не е приятна и постоянната тъмница, в която се развива действието. Разбира се, „Падащи небеса“ има своите бюджетни ограничения, поради което не може да си позволи да показва кой знае какво, а тъмнината е добър начин да се прикрият ограничените средства, но все пак ще е добре и да се вижда нещо.

Честно казано, при постоянните мелодрами на героите и децата около тях, при това неестествено провлачване на събитията, дори извънземната мистерия губи своя чар. Все пак обаче извънземните заслужават похвали. На пръв поглед е озадачаващо защо раса, чиито представители имат по 6 крака ще строи двукраки роботи, но това е обяснено от само себе си към края на сезона. Всъщност видът на гадините, наречени скитъри, е доста освежаващ, при положение, че в повечето сериали и дори филми не си правят труда да създават оригинални нечовекоподобни извънземни. Все още не е разкрита мистерията за функцията на огромните структури в центровете на големите градове, както и как и какво точно правят хомотите с приемниците си. Тези въпроси, както и невероятният отворен край в последния епизод трябва да намерят своя отговор догодина. Между другото, именно развитието на този отворен край ще покаже дали сериалът има потенциал да предложи нещо ново или е просто поредната драма, с други думи дали е Sci-Fi или Soap-Fi. Засега клони към второто и очаквам втори сезон да започне с Том Мейсън, събуждащ се сам на асфалта/тревата, без спомен от това какво е правил предишната вечер. Но силно се надявам, че греша.

Изображение с име: falling skies
Прегръдките са често срещано явление в "Падащи небеса"

Все пак, трябва да се признае и че някои от драматичните сцени са сполучливи. Колкото и да са повърхностни героите, актьорите постигат някои наистина затрогващи моменти от време на време. Въпросът е да не се прекалява с тях, защото в един момент драмата се изтърква и дотяга. Именно това се опасявам, че може да отчужди зрителите догодина, ако не се преработи и обнови поне малко. С „Бойна звезда Галактика“ и „Изгубени“, които по подобен начин бавят разкритията на мистериите и наблягат на мелодрамите, не се стигна дотам, дори напротив, но там имаха много повече и по-разнообразни герои, по-осезаемо присъствие на мистериозните елементи в общата история, както и повече странични истории, индивидуални за всеки герои.

Като цяло, не може да се каже, че „Падащи небеса“ е разочарование. Най-малкото заради рейтингите, които говорят за обратното. От самото начало се знаеше, че драмата и семейните въпроси ще са в центъра на сериала, а не извънземните. За това подсказа и първият трейлър, пуснат преди много време, когато разбрахме, че самата извънземна инвазия няма да бъде показана, а ще бъде разказана чрез детски рисунки и детски гласчета. Поначало и самата телевизия TNT се специализира в драма – слоганът им е „Разбираме от драма“, а не „Разбираме от научна фантастика“. Така че дори хората, които не обичат душевните терзания да са в обектива на камерата много повече от извънземните, бяха предупредени от самото начало. И все пак Falling Skies сякаш има доста неизползван потенциал и може да бъде далеч по-добър. Догодина.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата