2 коментара
s.king

Стивън Кинг иска да ни плаши по всички възможни начини

Много от книгите на автора чакат своят ред да се появят на малкия или големия екран.

Стивън Кинг е един от най-големите майстори на ужаса. Неговите безбройни книги са изплашили не един или двама фена. Историите му обикновено са детайлни и интелектуални, без това да отнема от чистия ужас или фантастиката в тях. Ето защо не е лесна работа да се адаптират книгите му на екран, бил той малък или голям. Това обаче не пречи на десетки от неговите проекти вече да са разработени като филми или сериали. За голяма част от останалите също се готви по нещо интересно. В статията ще ви покажем всички книги на Кинг, които в момента са в някакъв стадий на адаптация.

Тъмната Кула

Изображение с име: kula

 

 

Година на издаване: 1982

Анотация: Поредица от книги, в която Роланд Дисчейн – Стрелеца, тръгва на опасно пътешестие в търсене на Кулата – центъра на всичко съществуващо и връзката между вселените.

Какво да очакваме: Около „Тъмната Кула“ се случиха доста неща. Първо беше замислен като филм, после като сериал, после пак като филм, накрая като двете едновременно.  Рон Хауърд се опитва да възроди филма, но финансовите проблеми за сега изглеждат доста сериозни. Не бива да смятаме проекта за напълно мъртъв, защото Хауърд търси нови сътрудници, но за момента работата по „Тъмната Кула“ е временно прекратена.

 

 

 

––––––––––––––––––––

Торба с Кости

Изображение с име: torba

 

Година на издаване: 1998

Анотация: След внезапната смърт на съпругата си Майкъл Нунан — автор на нашумели романи — изпада в творческа криза. Нощем сънува кошмари, в които неизменно присъства къщата със странното име „Сара Лафс“. Въпреки кошмарите (а може би тъкмо заради тях) след четиригодишно отсъствие Майкъл Нунан се връща в къщата на брега на езерото Дарк Скор. Там той е въвлечен в мистерия, свързана с убийство и битка за попечителство, която по някакъв начин е управлявана от жена му.

Какво да очакваме: За разлика от „Тъмната Кула“, „Торба с Кости“ вече има актьорски състав и зелена светлина за снимки. Адаптацията ще представлява телевизионен филм за A&E , а Пиърс Броснан ще е в ролята на овдовелия писател.

 

 

 

––––––––––––––––––––

Кери

Изображение с име: keri

 

Година на издаване: 1974

Анотация: Кери е наглед обикновено момиче, но всъщност си има страшна тайна: тя притежава ужасяващи телекинетични способности, чрез които може да раздвижва неодушевени предмети и да заключва врати. Нещо повече – може да отмъщава. Една нощ, когато се чувства най-унизена и безпомощна…когато гневът й все повече се разпалва, тя се превръща в отмъстителен демон. Мъчителите й ще изпитат на свой гръб неземната й сила. Но дали отмъщението е толкова сладко?

Какво да очакваме:  Роберто Агуайър-Сакаса ще отговаря за римейка на филма „Кери“. Новата версия ще се стреми да е много по-близо до книгата на Кинг, а за това, че е в добри ръце, говори и фактът, че Сакаса е адаптирал творби на Кинг към комикси и е запознат с творчеството му.

 

 

 

––––––––––––––––––––

То

Изображение с име: to

 

Година на издаване: 1986

Анотация: Обещание, дадено преди двайсет и осем години, събира отново седем души в Дери, Мейн, където като деца са се борили с едно зло създание, убиващо деца. Без да са сигурни, че техният Клуб на неудачниците е успял да го унищожи навремето, седмината се заклеват да се върнат в Дери, в случай че То пак се появи.

Сега отново някой убива деца и потиснатите им спомени от онова лято се връщат. Седмината нямат избор, освен да се готвят за битка с чудовището, спотайващо се в каналите на Дери…

Какво да очакваме: През 2009 от Warner Bros. обявиха, че ще правят 18+ филм по книгата. За сценарист беше назначен Дейв Кайганич. Той ще се опита да даде нов живот на историята като я превъплъти в един филм, а не я разтяга в безброй продължения.

 

 

––––––––––––––––––––

Клетка

Изображение с име: kletka

Година на издаване: 2006

Анотация: Клейтън Ридъл, учител по рисуване от Мейн, току-що е получил от бостънско издателство много изгодно предложение за публикуване на негова книга с комикси. Той е на седмото небе от радост, но внезапно животът му се преобръща на 180 градуса. На първи октомври всички мобилни телефони по света зазвъняват едновременно. Независимо дали абонатът отговори на повикването или не, съдбата му се променя завинаги.  Ненадейно се озовава в най-ранната епоха на човечеството, заобиколен са от хаос, кръвопролития и човешки орди, на които тепърва предстои да еволюират.

Какво да очакваме: През 2007 Илай Рот обяви, че ще пренесе „Клетка“ на големия екран, но се отказа 2 години по-късно. През 2009 Кинг потвърди, че върху проекта все още се работи, но този път се мисли за минисериал. „Клетка“ се води със статус „в разработка“, така че всеки момент можем да очакваме нова информация.

 

 

 

––––––––––––––––––––

Сблъсък

Изображение с име: sblasak

 

 

Година на издаване: 1978

Анотация: Някой е забравил кога трябва да спре. Смъртоносен вирус плъзва из страната, а после и по света. Оцеляват група малка група хора, но това не пречи да се разделят на два лагера — на доброто, и на злото. Ще успее ли група, водена от майка Абигейл, да се пребори със Зловещия човек, всяващ ужас на всяка земна твар…

Какво да очакваме: През 1994 романът е превърнат в минисериал. Сега продуцентите на „Хари Потър“ Дейвид Йейтс и Стив Клоувс преговарят с Warner Bros., за да напишат и режисират нова версия, която са планирали като трилогия.

 

 

 

–––––––––––––––––––

11/22/63

Изображение с име: 1122

 

 

Година на издаване: 2011

Анотация: Гимназиалният учител Джей Епинг минава през портал, който го транспортира до 1958. Той и приятелят му Ал решават да използват знанието си за бъдещето, за да предотвратят убийството на Джон Кенеди.

Какво да очакваме: Режисьорът на „Мълчанието на Агнетата“ Джонатам Дем е закупил правата за филм и ще напише, продуцира и режисира лентата. Все още зад проекта не е застанало студио, но той смята да започне работа през есента на 2012.

 

 

 

 

––––––––––––––––––––

Гробище за Домашни Любимци

Изображение с име: grdom

 

Година на Издаване: 1983

Анотация: Когато семейство Крийд се премества да живеe в красива стара къща в провинциален Мейн, всичко изглежда твърде хубаво, за да е истина. Бащата – лекар, вече има красива съпруга, очарователна дъщеричка, сладко бебе момченце – а сега и този идиличен дом. Не липсва дори гальовна котка. Но в близката гора се крие смразяваща кръвта сила, по-ужасяваща от самата смърт… и далеч по-могъща.

Какво да очакваме: По-рано тази година Парамаунт обявиха плановете си да направят нов филм по книгата с продуценти Лоренцо ди Бонавентура и Стивън Шнайдер. Преди няколко седмици се разбра, че изборът им за режисьор е Алехандре Ая. Не се знае дали Кинг ще участва в направата на филма, но засега всичко говори, че нещата се развиват добре.

 

 

 

––––––––––––––––––––

Живата Факла

Изображение с име: fakla

 

Година на издаване: 1980

Анотация: Мъж и жена се подлагат на свръхсекретен правителствен експеримент, целящ създаването на необикновени психически способности. По-късно двамата се женят. Ражда им се дъщеря. Но още от първите си дни момиченцето загатва за дивата и ужасяваща сила, която расте в него. Родителите отчаяно се опитват да овладеят тази сила и да научат детето да се държи “нормално”. Правителството иска “творението” си обратно – за своите собствени безумни цели. Иска огъня!

Какво да очакваме: Книгата е филмирана през 1984 като в главната роля е Дрю Баримор, през 2002 SyFy направиха продължение. Сега обаче се готви римейк, който ще ни държи в напрежение през цялото време. През 2010 за написването на сценария е нает Марк Смит.

 

 

––––––––––––––––––––

Талисманът

Изображение с име: talisman

 

Година на издаване: 1984

Анотация: „Талисманът” е историята на едно сърцато момче, което тръгва да търси Талисмана – единственото, което може да спаси майка му от смърт. Странстванията му го отвеждат в зловещите Територии – огледален образ на реалния свят, където сред митичния пейзаж вилнеят насилие, смайващи обрати и титанична борба между доброто и злото.

Какво да очакваме: „Талисманът“ беше съживяван, погребван, после пак съживяван, а след това пренаписван толкова много, че сравнението с Франкенщайн няма да е твърде далечно. Първо като минисериал за TNT, а после като филм, „Талисманът“ в момента е „на изчакване“. Нещата не изглеждат никак розови, но поне комиксите по книгата излязоха на бял свят още преди година.

 

 

 

––––––––––––––––––––

Хората от 10 часа

Изображение с име: koshmari

 

 

 

Година на издаване: 1993

Анотация: В разказа Пиърсън – пушач, който се опитва да се откаже от вредния си навик, открива, че химичният дисбаланс, предизвикан от отказа му от цигарите, му помага да вижда истинската същност на някои от заобикалящите го – чудовища, дегизирани като хора.

Какво да очакваме: Режисьорът Е. Дж. Майерс ще заснеме независима от големите студия адаптация за голям екран на разказа тази есен.

 

 

 

 

 

––––––––––––––––––––

Под Купола

Изображение с име: PodKupola

Година на издаване: 2009

Анотация: През един безоблачен октомврийски ден над градчето Честър Милс се спуска прозрачен и непробиваем купол, който го откъсва от света. Появата му, наблюдавана от един от главните герои Дейл Барбара, е внезапна и непреодолима. Хората могат да докоснат преградата, без да пострадат, но електронните уреди се взривяват в близост до нея. В Честър Милс настъпва апокалипсис. Въздухът започва да се нажежава, а още по-бързо се нажежава политическата атмосфера. Хората, попаднали в капан и заплашени от гладна смърт, изпадат в паника и у тях изплува първичният стремеж за оцеляване… на всяка цена.

Какво да очакваме: Новината за този проект е най-скорошната от всички изброени. Самият Кинг, заедно със Стивън Спилбърг, ще адаптира книгата за малкия екран. Описват сериала като свръхестествен трилър и в момента се разработва за телевизията Showtime.

 

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата