Гид в стоте най-добри книги от жанра

60 000 души дадоха своя глас в чуждестранна анкета и определиха 100-те най-велики книги от жанровете научна фантастика и фентъзи. Представяме ви резултатите, за да ви помогнем да изберете следващото си четиво сред тях.

11. Принцесата-булка

The Princess Bride

от Уилям Голдмън

Историята на красив фермер, който заедно с мечоносец-пияница и нежен гигант спасява красива принцеса.


12. Колелото на времето

Wheel of Time

от Робърт Джордан

Колелото на времето се върти и вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенда. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го век се върне отново. В Третия век, Века на пророчеството, на косъм висят самият Свят и самото Време. Онова, което е било, което ще бъде и което е, може да падне под властта на Сянката.


13. Фермата на животните

Animal Farm

от Джордж Оруел

Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители.

А после животинската революция следва хода на всички революции – към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието…

Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг „Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.


14. Невромантик

Neuromancer

от Уилям Гибсън

Странен тип събира специална група за твърде необичайна мисия — набег в киберпространството. Оказва се обаче, че операцията е под контрола на могъщ изкуствен интелект…


15. Пазителите

Watchmen

от Алън Мур и Дейв Гибънс

Членове на разпаднала се група от супергерои започват да умират един след друг. Живите герои от групата се опитват да намерят убиеца преди да е дошъл и техния ред… – комикс.


16. Аз, роботът

I, Robot

от Айзък Азимов

Сборник фантастични разкази на Айзък Азимов, издаден през 1950. В повечето разкази участва робопсихоложката Сюзън Келвин, работеща за компанията „Юнайтед Стейтс Роботс енд Меканикъл Мен“ – основен производител на роботи с позитронни мозъци. Тя разследва заплетени случаи с роботи, където се преплитат технически, морални и логически проблеми.


17. Странник в странна страна

Stranger in a Strange Land

от Робърт Хайнлайн

Историята в романа се развива в неопределено бъдеще. Хората изпращат първия си заселнически кораб да създаде колония на Марс. Изгубват сигнали от кораба още преди да е кацнал. Двайсет и пет години по-късно изпращат втори кораб, който успява да кацне благополучно на планетата и там откриват Валънтайн Майкъл Смит или просто „Майк“. Роден на Марс и отгледан от марсианците, той е върнат на Земята, където „марсианският“ начин на мислене се сблъсква с представите на автора за бъдещото „световно“ общество.


18. Името на вятъра

The Name of the Wind

от Патрик Ротфус

Това е историята на живота на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и животът му на беглец след убийството на един крал.


19. Кланица 5

Slaughterhouse-five

от Кърт Вонегът

Били Пилгрим се завръща у дома след Втората Световна Война, само за да бъде отвлечен от извънземни от планетата Тралфамадор.


20. Франкенщайн

Frankenstein

от Мери Шели

Мери Шели е оставила и други произведения, но нито едно от тях не може да съперничи на философската дълбочина на „Франкенщайн“, на която романът дължи своята смайваща времеустойчивост. Проблемът впрочем е актуален за всяка епоха, за всеки етап от развитието на човечеството: това е проблемът за сложната връзка между творение и създател, между цел и резултат, между мечта и реалност. „Франкенщайн или новият Прометей“ е пълното заглавие на романа, кодирало едновременно ирония и сериозно предупреждение — ако Виктор Франкенщайн е един „нов Прометей“, тогава чудовището, създадено от него, е един „нов Адам“? Отговорите на този въпрос не са малко, но колко от тях звучат успокоително?


Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
30 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Thanks for introducing a little raitnaoilty into this debate.

Кал
Kal

Както се вижда и от pingback-a – току-що пуснахме българската версия на анкетата „Любими фантастични книги“:

http://choveshkata.net/blog/?p=2135

Участвайте. 🙂

Carolyna

По какви параграфи “ Властелинът на пръстените“ е по-добра от “ Фондацията“? По мое мнение, първата е най-велика във фентъзи жанра, а втората – в научната фантастика (два различни жанра, необосновано обединени в тази класация). А къде са руските автори? Луканенко, Рибаков, Стругацки, Ефремов, Цьолковски, Беляев…

Светослав

„Хиперион“ на Дан Симънс да е на 51 място…абсурд.
Трябва да е в първата десятка, както и „Падението на Хиперион“,“ Едимион“ и „Триумфът на Едимион“.

Тази четирилогия е уникална. Бих го сравнил с трилогията „Властелинът на пръстените“

Марто

Къде са братя Стругацки?…
И трябваше все пак да бъдат разделени фентъзито и фантастиката, не да са в една класация.

Нед Ласков

И хубаво сте направили!

Петър Атанасов

То това е и най-съществената полза от цялата класация, заради която изобщо я публикувахме 🙂

Станимир Ставрев

Аз също не съм съгласен с липсата на Хари Потър. Определено можем да сме сигурни, че тази поредица е била прочетена от много повече хора от което и да е произведение/ поредица в тази класация.
Разлика между фантастика и фентъзи има и то огромна, затова щом се прави смесена класация, Потър също трябва да е там.
Забелязах също, че и Вещера отсъства… което според мен е голям удар за славянското фентъзи.
Също така определено не съм съгласен с 5-тото място на Мартин. Много надценен автор.
Факт е, че след като всички имаме различни мнения за книгите, никога няма да има класация с която всички да сме съгласни. Важното в случая поне за мен е, че успях да си харесам доста произведения които бих прочел ако имах време.

Vas

Никаква класация не е това без Титан на Джон Варли… разочарован съм.

Кал
Kal

Ъъъъ… къде е „Здрач“?

:DDD

(Всъщност аз харесвам четвъртата книга безсрамно много. А The Host е брилянтна като персонажи и взаимоотношения, и търсене на пътищата, които водят различните към създаването на общност.)

Сега вече знам, че и западните класации не отстъпват по нищо на нашите Големи четения…

gerinka

Забравих и Урсула Ле Гуин, а и предполагам и доста други автори. 🙂

gerinka

А бе, според мен има по-хубави фентъзита от Властелина. Тя е доста хубави, ама за мен поне преди „Песен за огън и лед“ водоше до някъде. (Преди 2-3 години е това). Освен това има много хубави книги като Малазанската книга за мъртвите, на Фийст поредиците, Тери Прадчет, разбира се! И още много други книги. Не знам, нещо не мога си направя класация. Песен за огън и лед ми беше фаворитът, защото е доста „брутална“, а другите ми се струваха по-сладникави, но след като препрочетох Сагите на Фийст, вече не съм толкова сигурна :-D. А бе важното е да се чете.

Мира

Властелинът може би е на първо място защото да питаш човек, който и една книга не е прочел, за най-добро фентъзи/фантастика веднага ще се сети за нея. Според мен много такива хора са гласували. А да си призная не си спомням дали „Хари Потър“ изобщо беше в списъка с книгите. Но може да съм го пропуснала защото търсех определени заглавия.

Нед Ласков

😀 Не знам, аз не ги считам за нещо много особено… мое лично мнение (естествено коренно различаващо се от милиони други)…

Петя Ивайлова
petia84

„Хари Потър“ е бъдеща класика, а „Властелинът“ утвърдена. Трябва да се радваш(а и повечето, които харесваме този сайт), че никой не попита къде е „Здрач“ 😀 !

Нед Ласков

Ай стига сте питали за тоз Потър… Аз мога да ти кажа защо го няма, и защо Пръстените са на първо място: Защото тези, които са направили класацията, са отишли при авторките или издателствата (няма значение) и са казали „Кой колко дава, за да е на първо място?“ И понеже Потърица им е теглила една, другите са решили, че не трябва да изпускат шанса и…

Трябва ли да продължавам? Според мен и „Властелинът на пръстените“ и „Хари Потър“ нямат място в тая класация и изобщо не могат да се сравняват блудкавите им историйки с тези на „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Среща с Рама“ и „Фондацията“…

Kris Tiana Tosheva

Богове, как може любимите ми писатели да са на 10+, 40+ и 80+ места?! Според мен колкото и двата жанра да си приличат, толкова се и различават. Такава подредба не може да бъде достатъчно реална, особено като видях Джордж Мартин на 5-то място../ Не че не го харесвам, но допреди „Игра на тронове“ сериала, Мартин имаше много по-малко фенове. Просто не ми се струва честно спрямо другите писатели да го слагат в топ 5 от топ 100 от forever and ever книгите. И, да, Хари Потър къде е? ^_^

Нед Ласков

Много съм съгласен!!!

Петя Ивайлова
petia84

изтеглих си гида, но предпочитам сама да си избирам книги – понякога човек сам изненадва себе си, когато установи, че нещо неочаквано му харесва.
и аз мисля, че има много общо между фентъзито и фантастиката – най-малкото духовна близост (т.е. който харесва едното е много вероятно да хареса и другото) – ето Урсула Ле Гуин (споменавам я, макар да не ми допада) твори и в двата жанра, а моят фаворит Тери Пратчет често е споменаван редом до Дъглас Адамс.

Alisa

А според мен са доста различни. 🙂 говоря за научната фантастика – точно тя нама нищо, ама абсолютно нищо общо с фентъзито, особено с някои блудкави истории за вещици и т.н. Според мен някои от присъстващите книги в тази класация са обида за Азимов и Кларк :), пък и за Толкин също.
Разбира се тази класация има една добра страна – ще прочета някои от тези книги или поне ще се опитам. 🙂

Петър Атанасов

На мен пък ми харесва да са омешани. Все пак не са чак толкова далечни, поне като сравним разликата между фентъзи и научна фантастика с фентъзи и каквото и да е друго или научна фантастика и каквото и да е друго. Джордж Мартин например вика на всичко сайфай и хич не се старае да прави разлика 🙂 В нашия сайт също добре съчетаваме видовете фантастики (надявам се) 🙂

Между другото нали всички видяха готината схемичка, която е самият гид? Важно е да не се пропусне 🙂

Alisa

Не може да се прави обща класация за научна фантастика и фентъзи. Не може да се сравнява Фондацията с Властелинът на пръстените. Аз чета и двата жанра, но не могат да се слагат под общ знаменател. Трябва да има отделна класация за научна фантастика и друга за фентъзи.

Петя Ивайлова
petia84

въобще не съм съгласна, че Нийл Геймън заслужава да е в 10-ката, и въобще в класацията с повече произведения от сър Тери Пратчет! като знам, колко много книги от този списък са ми познати, но не ми изглеждат чак толкова изключителни, трябва да внимавам с новите, които си избирам;) . За сега си харесах „Хрониките на Амбър“ – ще потърся повече информация за поредицата, и ще реша дали да я чета.
п.с.: Къде е „Хари Потър“?!

Мира
Pepper

Чрез класацията открих много интересни заглавия. Книгите, за които гласувах почти всички са влезнали в класацията, но са по-назад.

Петър Атанасов

Споделете и вашата подредба ако искате 🙂 На мен ми се струва, че класацията е пристрастна откъм филмираните книги – имам чувството, че са гласували хора, които повече гледат сериали и филми, отколкото четат. От тия 60к гласували сигурно 20 са гласували само за това, което са гледали, а не което са чели. Но нищо, пак е добра класацията и виждам добри предложения, с които да се захвана 🙂

Въх, колко съм несъгласе с водещите заглавия…
Но поздравявам организаторите на класацията по припцип, браво!