3 коментара
deadpool-bg

Супергероят-простак

Ревю на филма „Дедпул“, по кината от 12 февруари.

„Дедпул“ излиза днес по кината с обещанието за един различен супергерой за възрастни, който да промени правилата на жанра и да разбие на пух и прах твърденията, че хората са започнали да се уморяват от комиксови адаптации на Марвел. В Deadpool става дума за бившия военен Уейд Уилсън, който е подложен на нелегален експеримент и се превръща в най-нетипичния супергерой, познат досега. С новопридобитите си ускорени способности за самолечение и най-мръсната уста в комиксовата вселена, Дедпул решава да отмъсти на човека, унищожил живота му. В главните роли са Раян Рейнолдс, Морена Бакарин, Ед Скрийн, Ти Джей Милър, Йорик ван Вагенинген, Джина Карано и Бриана Хилдебранд. Сценаристи са Рет Рийс и Пол Уърник, а режисьор – Тим Милър.

Бутон за зареждане на YouTube видео

От една страна, „Дедпул“ си изпълнява обещанието и наистина внася свежест в жанра. Персонажът е тотално луд, той е супергерой без да е чисто добър или чисто лош, а в историята му има емоционален заряд, дори и той да го принизява с постоянните си шеги. Различна е и основата на неговата любов с Морена Бакарин, различна е и самата Морена Бакарин като гаджето на супергероя. „Дедпул“ осмива себе си, жанра, шоубизнеса, живота – всичко, което му е актуално в момента, и зарежда с добро настроение.

От друга страна, в същността си историята на персонажа следва мотамо формулата на супергеройските филми, същото важи за неговата възлюбена и за злодея. Това, че говорят простотии, не променя правилата ни най-малко, просто леко ги огъва. Разликите с жанра са само и единствено в детайлите, но пък са достатъчно много, за да се усеща филма като свеж и нестандартен и да си струва гледането на кино.

Не всеки бъзик в „Дедпул“ работи. Някои от шегите са откровено пуберски, докато интелигентен хумор почти не се среща. Но пък героят ги ръси на практика постоянно, така че има достатъчно количество майтапи, които да ви допаднат. Със сигурност са много повече от тези на по-високопрофилните Марвелови филми. Маркетинг-кампанията малко преекспонира „чупенето на четвъртата стена“ (Дедпул от време на време си говори с публиката и сякаш осъзнава, че е несериозен персонаж във филм), но и то допринася към усещането за разнообразие.

 TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

Бюджетът може да не е много щедър, но това по никакъв начин не пречи на визията или на историята. Дори е по-хубаво, че сюжетът е личен, а не за спасяване на света или разрушаване на мегаполис. Според изказване на сценариста, в последния момент се е наложило да орежат няколко екшън сцени, за да намалят инвестицията със 7 милиона, но редакциите, според мен, значително са подобрили филма и не са му отнели нищо съществено (даже водят до една от най-добрите шеги). Пак има хубави битки, експлозии и разрушения – качеството им е на познатото високо ниво, просто количеството им е по-малко, което дава повече време за развитие на героите и сюжета – нещо от което всички комиксови филми имат нужда.

Филмът включва персонажи от „Х-мен“, които също са интересни и забавни, но си остава историята на Дедпул. Колоса (огромен метален човек, появи се в „Х-мен: Дните на миналото бъдеще“) и Негасоник Тийнейдж Уорхед (апатична тийнейджърка с абсурдно име, която не знам дали се е появявала на екран досега) са не само намек, че Дедпул е в същата вселена и винаги има възможност за пресичане на пътищата, но и забавни сами по себе си странични персонажи, обогатяващи филма (без да са задължително интересни). Колкото до Дедпул от „Х-мен началото: Върколак“, също изигран от Раян Рейнолдс, той е на практика забравен и се приема за несъществуващ, така че, ако някой от вас си спомня за него, да престане.

Като цяло, Deadpool не се стреми да революционизира жанра, въпреки че така приказва, просто го освежава малко. Сигурен съм обаче, че и зрителите, харесващи супергерои, търсят точно това, следователно не би трябвало да има разочаровани. Доколкото разбирам, феновете на комиксите с Дедпул също ще останат доволни, защото адаптацията е сравнително вярна с оригинална (само дето гаджето му засега няма суперсили, а и на самия Дедпул арсеналът е понамален). Едва ли „Дедпул“ ще се запомни като най-добрия филм за годината, но определено е едно от най-силните предложения със супергерои в смешни латексови костюми въобще. Не е добра идея да водите децата си на него, но пуберът-простак, криещ се във вас, със сигурност ще се изкефи.

бележникМоята оценка:
История – 5+
Герои – 5.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 4.50
Саундтрак – 5.50
Старание на екипа – 6-
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6-

Общ успех: Мн. добър (5.23)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата