Римейкът на „То“ с първи трейлър

Клоунът-страшилище от въображението на Стивън Кинг отново ще ни преследва в кошмарите ни.

„То“ е един от най-обичаните (и обемистите) романи на Стивън Кинг. Странно е, че има само една адаптация, и то не особено добра. Клоунът-страшилище обаче ще се появи отново в римейка, който Андрес Мускети („Мама“) подготвя за тази година. Филмът покрива първата половина от романа, в която група деца се оказва тероризирана от зловещия клоун Пениуайз. Сценарият е подготвен от Гари Доберман („Анабел“) и, ако се съди по трейлъра, напълно се възползва от възможностите за натрупване на напрежение – не показва клоуна веднага, поне не изцяло, а загатва за неговото постоянно и ужасяващо присъствие във всякакви дупки и гадни места.

Маркетинговият похват работи идеално като за първи трейлър, но ако се притеснявате, че във филма няма да има достатъчно от Пениуайз, недейте. Мускети е казал в интервю, че „в хоръра е добре да се следва правилото по-малко е повече… С Пениуайз обаче се получава така: „Ето това е чудовището, показвам ви го… И ще се насерете от страх“.

Адаптацията като цяло изглежда вярна на оригиналния роман, с изключение на това, че действието около децата се развива през 80-те, а не през 50-те. Идеята е, ако се стигне до втори филм, той да се занимае с порасналите версии на героите, които да действат в наши дни. По същия начин и втората половина на романа се развива в годината, в която той е излязъл.

Ако трейлърът случайно ви напомня леко на Stranger Things, това не е случайно – самият сериал е отчасти вдъхновен И от тази книга. Ако IT успее да пресъздаде атмосферата от романа и/или тази от сериала, то няма да има пречки да бъде успешен и да се стигне до втора част.

„То“ излиза на 8 септември тази година.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.