Скъпи читатели,

Наближава едно от най-интересните събития за годината в света на фантастиката – Еврокон 2014. Еврокон е фестивал на фантастиката, който всяка година се провежда в различен европейски град. Тази година той ще се проведе в периода 22-24 август, в Дъблин, Ирландия. Подобно на Comic Con в САЩ, по време на фестивала се организират различни панели и дискусии за творби и творци в любимия ни жанр.

Еврокон обаче има и една традиция, която го отличава – награждаването на най-допринеслите към развитието на фантастиката. Всяка европейска държава избира своите номинации в 13 различни категории, а всяка от номинациите се състезава с конкурентите си от останалите държави.

Тази година на SciFi.bg се падна честта да организира избирането на българските представители. То ще се проведе в два етапа – предлагане на номинации и тяхното гласуване.

Предлагането на номинации приключи. В момента предложенията се проверяват. Във втория етап ще можете да гласувате кой от предложените във всяка категория да бъде номиниран. Той ще започне на 17 юни.

Предложени за най-добър писател: Александър Драганов, Ангелина Илиева, Атанас Славов, Бранимир Събев, Владимир Полеганов, Георги Малинов, Иван Русланов, Кристиян Малинов, Людмила Филипова, Николай Теллалов, Полина Лавчиева, Сибин Майналовски, Силвия Петрова, Тодор Тодоров, Явор Цанев, Янчо Чолаков
Отхвърлени предложения: Агоп Мелконян (след консултация с организаторите на Еврокон се оказа, че могат да се номинират само живи хора)

Предложени за най-добро издателство: Август, Аргус, Бард, Егмонт България, Ентусиаст, Ибис, Изток-Запад, Колибри, Офир, Artline Studios, Gaiana Book & Art Studio, MBG Books

Предложени за най-добър художник: Атанас Славов, Димитър Стоянов – Димо, Катя Данаилова, Петър Станимиров, Росен Дуков, Румен Чаушев, Сотир Гелев, Христо Кърджилов, Яна Левиева
Отхвърлени предложения: екипът на списание „Дъга“ (в тази категория се номинират само индивидуални личности)

Предложени за най-добър популяризатор: Александър Драганов, Валентин Иванов, Калин Ненов, Петър Атанасов, Петър Тушков, Светослав Желев, Явор Цанев, екипът на Сборище на трубадури, екипът на фентъзи клуб „Цитаделата“, екипът на фензин ShadowDance

Предложени за най-добро списание: Алманах ФантAstika, Дракус, Сборище на трубадури, Фентъзи фактор, SciFi.bg, ShadowDance
Отхвърлени предложения: Тера Фантастика (Тера Фантастика вече е била награждавана за фензин на годината)
Списание „Осем“ (списанието не може да се нарече фантастично или с фокус върху фантастичното)

Предложени за най-добър преводач: Адриан Лазаровски, Александър Драганов, Борис Шопов, Валерий Русинов, Васил Велчев, Владимир Зарков, Елена Павлова, Калин Ненов, Петър Тушков, Светлана Комогорова – Комата, Юлиян Стойнов

Предложени за награда за дебют:
Антон Фотев – „Разторг“
Валентин Попов – „Нощта срещу ноември“
Геновева Детелинова – „Приказка за магьосници, физици и дракон“
Делиян Маринов – „Пътуване през спомени, ч.1“
Димана Атанасова – „Междусъния“
Димитър Цолов – „Пет приключения на Витек Диман/Космическото пиле“
Петър Станчев – „Прокълнатият“
Радостин Нанов – „Песни за отвъд“
Рун Керъл – „Воините на века“

Предложени за най-добро визуално представление: Аурелион: Вечният баланс, Бай Кольо – Марсианеца, Вила Роза

Предложени за най-добър художник за последната година: Катя Данаилова, Никола Станчев, Пенко Гелев, Петър Станимиров, Росен Дуков

Предложени за най-добър фензин за последната година: Дракус, Сборище на трубадури, Цитаделата, ShadowDance, SciFi.bg

Предложени за най-добър сайт за последната година: bgf.zavinagi.org, Citadelata.com, SciFi.bg, trubadurs.com

Предложени за най-добър детски фантаст за последната година: Весела Фламбурари, Никола Райков, Юлия Спиридонова – Юлка

Предложени за гранд-майстор на фантастиката: Величка Настрадинова, Велко Милоев, Любомир Николов, Янчо Чолаков
Отхвърлени предложения: Айзък Азимов (не е българин и не е жив),
Петър Бобев (могат да бъдат номинирани само живи хора)

FAQ – Често задавани въпроси

Защо не виждам номинация Х сред опциите?

Най-вероятно защото все още не сме го одобрили/отхвърлили. Стараем се да обновяваме списъка с получените предложения за номинации ежедневно, но е възможно да имаме забавяния. Дадено предложение може да не бъде одобрено, ако не отговаря на условията, посочени в обясненията под всяка категория, или ако не съдържа в себе си фантастичен елемент.

Ако сте изпратили предложение, но не го виждате нито сред одобрените, нито в отговора на горния въпрос с причина за неговото отхвърляне, а същевременно списъкът е бил обновяван поне веднъж, след като сте го предложили, свържете се с нас чрез формата най-долу.

Трите дни между първия и втория етап са именно с цел допълване на подадени, но невъзприети по технически или други причини номинации от първи етап.

 

Разкажете ми повече за Еврокон!

Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 година насам.

Това е ежегодна среща на феновете на жанра, на която обикновено присъстват писатели и творци, с които посетителите да могат да общуват и да се запознават. Подобна е на Comic Con в САЩ, но е с по-скромен мащаб и доста по-некомерсиална насоченост.

Целта на Еврокон е да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година – миналата година беше в Киев, догодина ще бъде в Санкт Петербург, а през 2004 година е било дори в Пловдив. За същата цел служи и ежегодното номиниране и награждаване на творци от всички държави на континента.

 

Каква е историята на България в Еврокон?

България участва на Еврокон повече от 40 години. В поясненията под всяка категория можете да видите наградените български номинации до този момент.

Тази година подборът се извършва от SciFi.bg с цел достигане до повече фенове и опит за постигане на по-голяма обективност в резултатите. Нашата цел е да помогнем за популяризирането на Еврокон, да поставим основи за по-близко сътрудничество във фантастиката между България и Европа, както и да създадем своего рода награди, обхващащи творци от цялата страна, без гласовете да се ограничават до членовете на само една общност, издателство, фен-група и т.н.

 

Защо не съм чувал за Еврокон досега?

Защото в Европа фантастиката и културата за правене на конвенции са по-малко развити, отколкото в САЩ, а и възможностите за комерсиализация (и съответно реклама) са далеч по-скромни. Така единствено най-запалените фенове всъщност стигат до информацията, че подобни неща все пак се правят. Нашата цел е Еврокон да придобие повече популярност в България и евентуално в близкото бъдеще нашата страна отново да бъде домакин.

 

Хубаво, пращаме български номинации, но кой избира победителя измежду всички държави на самия Еврокон?

Гласуването за награда във всяка категория се извършва от комисия, съставена от членовете на борда на ESFS, които гласуват предимно въз основа на презентациите на номинираните. Наградите се обявяват на Еврокон. Нямаме 100% гаранция, че гласуването е честно и непредубедено, но списъкът на досегашните победители, сред които има немалко българи и представители на други малки държави, говори за сравнително висока степен на обективност от страна на комисията.

Така или иначе, за нас в момента е по-важно не толкова спечелването на награди от Еврокон, колкото организирането на честни номинации за България и популяризиране на идеята. Спечелването на номинация е голяма чест, тъй като означава първо място на местно ниво. Дори да не вземете награда от Еврокон, номинацията от България е сериозно признание за вашите постижения.

 

Как мога да отида на Еврокон?

Тази година Еврокон се провежда в Дъблин, Ирландия, в периода 22-24 август под името Shamrokon 2014. Можете да научите повече и да се свържете с организаторите за информация и съдействие през техния сайт (http://www.shamrokon.ie) или фейсбук страница (https://www.facebook.com/Shamrokon).

 

Мога ли да предложа номинации в само една категория, или трябва да попълня всичките?

Можете да предложите колкото искате номинации в колкото искате категории. Можете да предлагате по няколко пъти (ако например вече сте изпратили своя вот, но впоследствие сте се сетили за още някого). Имайте обаче предвид, че във втория етап ще можете да гласувате САМО веднъж, тоест няма да можете да се поправяте.

 

Каква е разликата между списание и фензин? Електронните списания и фензини не се ли смесват с категорията за сайт?

Много трудно е да се направи ясно разграничение. Болшинството от досегашните победители в една от двете категории могат спокойно да се отнесат към всяка от двете, а голяма част – дори и към категорията за сайт. За целите на нашите номинации ще направим така: Ако две или три от категориите списание, фензин, сайт се спечелят от едно и също предложение, това предложение ще отиде като номинация в само една от категориите, а БГ номинация в другата категория ще бъде второто по гласове предложение.

Блоговете също могат да спадат към всяка от трите категории в зависимост от съдържанието си.

 

Не е ли малко нечестно да допускате номиниране на SciFi.bg, при положение че сте организатори?

Всеки интересуващ се от фантастика в България има равен достъп до формата за гласуване и всеки може да гласува за този, за когото пожелае. Другите претенденти за номинация в тези категории са свободни да агитират членовете на техните общности да вземат участие в тяхна полза. Нашата цел е да осигурим честно и обективно гласуване.

Имайте предвид, че досегашните организатори също са допускали техни продукти да участват и да печелят номинации. Това е напълно нормално. Нередно би било по-скоро обратното – да не се допускат продукти и творци, свързани с организаторите, само защото са такива.

 

Как можете да гарантирате, че подборът на номинациите е напълно честен и обективен?

Наясно сме, че много хора ще търсят начин да опорочат резултатите, както и че организаторът традиционно отнася редица обвинения и… недоброжелателни послания към близки роднини. За съжаление, няма как да подсигурим 100% гаранция за честен вот (или пък да убедим загубилите, че сме я подсигурили), освен ако към всички изисквания за втория етап не въведем и детектор на лъжата.

Това, което сме направили, за да ограничим опитите за опорочаване на резултатите, е следното:

  • Изискване на име, имейл, ник/псевдоним във фантастичен форум/блог/сайт и линк към съответния профил, за да подсигурим, че гласуващият наистина се интересува активно от фантастика, а не е нечий приятел, който е помолен да гласува, без да знае за какво става дума (или фантом).
  • Резултатите от гласуването няма да се обявяват преди неговото приключване. В края ще се обяви поименен списък за кого е гласувал всеки (без да се обявява неговият имейл).
  • Изискване на потвърждение за подаването на гласа по предоставения имейл.
  • Недопускане на повече от 1 участие в гласуването за всяко име, имейл, ник/псевдоним и IP адрес.
  • Подсигуряване на сайта срещу хакерски атаки.

Всички тези ограничения ще важат само за втория етап от гласуването, в което ще се подбират номинациите, предложени на първия етап. Драконовските мерки няма да бъдат прилагани за първия етап, защото неговата цел е единствено да се попълни списъка с предложения и броят подавания на една и съща номинация няма значение.

 

Не виждате въпроса си тук? Имате друго питане? Свържете се с нас:
No Fields Found.