Форуми Кино

Филми 2020

 • Автор
  Публикации
 • #71274
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Сайфай манияци,

  Правя тази тема заради наближаващата класация на филмите за 2020. Тъй като тази година беше по-особена, хубавите филми станаха по-трудни за откриване. Със сигурност ще ни е трудно да класираме най-доброто, до голяма степен защото без традиционния маркетинг е трудно да чуем за него.

  Затова предлагам следното – всеки тук да казва какви хубави филми от тази година е гледал и ги препоръчва на останалите. Барем се обогатим малко и всеки от нас получи повече материал за личната си класация.

  Аз бих препоръчал следните за проба, без да твърдя, че са шедьоври:

  The Platform – испански филм по Нетфликс, на който мислех да пиша ревю, но не можах да си събера достатъчно добре мислите. Става дума за експеримент, в който по двама души са разпределени на 333 етажа. Отгоре надолу тръгва платформа отрупана с ястия – но докато стигне до последните етажи, от яденето не е останало нищо. Всички са оскотели и изперкали, но точно това прави филма интересен.

  His House – онзи ден го гледах, но отново, трудно ми е да напиша ревю. Разказва се за двама емигранти, които бягат в Англия от войната в родината си, но с тях идва и зъл демон, за да ги измъчва. Защо ги измъчва е най-якото разкритие на филма, хорърът е добър, накрая става и трогателен, въпреки че в началото не ти пука много за персонажите и като цяло все нещо му куца. Обаче абв набара ли го тоя филм, ще изпише 20 абзаца хейт, че натрапва политкоректност.

  Freaky – мен лично ме разочарова, затова и не му писах ревю. Става, но не е нищо особено. Надявах се на много повече. Въпреки това може да му хвърлите едно око, повечето отзиви са много положителни.

  Tenet – аз лично смятам да му дам точки.

  Хайде споделяйте сега вие какво сте гледали и какво бихте предложили на останалите в журито за класацията.

  #71275
  Джелил Мехмед ДжелилДжелил Мехмед Джелил
  Участник
  6 Replies

  Понеже Перър спомена за The Platform, мисля че е изключително важно да уточним по какъв критерий ще решаваме кой филм на коя година принадлежи. Ще гледаме релийза му в България (в такъв случай какво става с филмите, които не са излезли и най-вероятно няма да излязат у нас) или въобще първата му премиера, където и да е, или филмът може да е бил готов преди две години, но пък да са го пуснали по Нетфликс тази година… Специално за The Platform – бил е показан няколко пъти по фестивали през 2019-та година, а чак през 2020 стъпва в дигиталното простанство, откъдето идва запознанството ни с него.

  #71290
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Аз почти никакви филми не съм гледала тази година. Само 2-3 и нито един не ме впечатли особено. Добре даваш предложения, но не обичам хоръри. По Нетфликс гледах един за пътуване във времето, който ми хареса – По време на бурята (Durante la tormenta), но той не е излязъл тази година, така че не става за класацията. А и не беше нещо уникално, просто добър филм с пътуване във времето.

  #71291
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Офффф, не знаех това за Платформата. Ми значи отпада като предложение и сега имам още едно свободно място в класацията 😀

  Която година пише в imdb, нея гледаме.

  #71294
  Nedev88Nedev88
  Участник
  32 Replies

  Аз имам 3 филма, които са бетонирани в топ 5. За другите 2 се чудя, а пък има и неща, които не съм гледал още. Моите предложения са за по-малко популярни филми.

  – Greenland – по-добър е от очакваното като за дизастър, макар и със неубедителен финал.
  – Love and Monsters – добър филм, който не се взема насериозно.
  – Underwater – трейлърът определено не показва всичко от филма. Ако си падате по филми тип Alien, този е добър вариант, стига да не сте от онези, които плюят само заради каста.
  – #Alive – корейски зомби филм. Не е перфектен, но е един от по-добрите.
  – Спутник – доста добър сай-фай хорър филм от Русия. Даже може да се гледа и хора, които не си падат по хоръри. Не е страшен, само на моменти има стабилно количество кръв, без да е някакъв gore fest.
  – The Empty man – детективски хорър. Първата половина ми хареса, но втората ме позагуби.

  Ако ми хареса някой друг, ще пиша.

  #71312
  Джелил Мехмед ДжелилДжелил Мехмед Джелил
  Участник
  6 Replies

  Host (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt12749596/
  За да разнообразят ежедневието си повреме на карантина, група момичета решават да направят конференция посредством приложението ZOOM, в която със съдействието на една мистичка да извикат дух. Причнайте си, това звучи колкото тъпо, толкова и интригуващо. А реализацията на идеята е на ниво, но ако имаше нещо по-така на финала или някакъв по-такъв обрат, можеше да си изпише името със златни букви в жанра си.

  The Invisible Man (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt1051906/
  Хорър с научно фантастичен елемент. Приятно ми беше да гледам историята разказана хиляди пъти от малко по-различен ъгъл. А зад продукцията сто Leigh Whannell, сценаристът на Saw, демек все нещо ще има – или финал, който ще остави нещо у зрителя, или моменти, които ще останат в съзнанието. Аз останах с приятни впечатления и добри спомени. Драматичният елемент на филма също ми подейства. Но искаше ми се да е така по-страшен. Не, достаъчно е страше, да беше по-страшно изглеждащ може би – по-тъмно, по подтискащо, – да се плаша не само от почувстваното, а и от видяното.

  I’m Thinking of Ending Things (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt7939766/
  Чарли Кауфман. Не е най-доброто от майстора, но белким ви допадне. За n-ти път темите са за личността, подсъзнанието, времето, съществуването и т.н. Като идея не ми хареса колкото Anomalisa, но като реализация мисля, че много над Anomalisa и Synecdoche, New York. Вие ще кажете.

  #71315
  Джелил Мехмед ДжелилДжелил Мехмед Джелил
  Участник
  6 Replies

  Tenet
  https://www.imdb.com/title/tt6723592/
  Няма как да не сте го чули, но ако не сте го гледали, гледайте и от първа ръка разберете дали е вашият филм или не.

  The Hunt
  https://www.imdb.com/title/tt8244784/
  Група хора се събуждат в една гора и осъзнават, че играят ролята на плячка в специален лов. Филмът е впечатляващ с това, че до самия край не знаеш на кого да се довериш, а до средата му дори не знаеш кой е главният герой. Но до самия му край е достатъчно ангажиращ, а хореографията в бойните му сцени е просто муа! Реалистичен и безмилостен екшън. Също така тук имаме и изтънчен хумор. Един от личните ми фаворити за годината.

  The Paramedic / El practicante (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt11127690/
  Мъж претърпява катастрофа, която му коства контрола над краката му. Лека полека мъжът изпуска става ревнив и за да не изпусне връзката с гаджето си от ръцете си решава да вземе радикални мерки – като това да я държи в плен. Можело да бъде по-интересно, но и в този си вид е добро попадение за пуста година. А финалът е 100% кеф.

  The Hater / Sala samobójców. Hejter (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt9506474/
  Историята на един младеж, който, само за да впечатли едно момиче, се забърква в такива работи, че е трудно за вярване. Започва да столква момичето, за да се издигне финансово и като статут започва работа в БПО компания, научава корпоративни и обществени тайни, подпалва политически конфликти, абе въобще няма нещо, което да не прави. За първата половина на филма нямам забележки, но към втората половина действието се провлачва и малко ме жал, че бяха толкова близко до шедьовърче, но се отпуснаха и мачът завърши с равенство.

  #71316
  Джелил Мехмед ДжелилДжелил Мехмед Джелил
  Участник
  6 Replies

  Петре, мисля, че коментарите в този форум не могат да се редактират. След редакцията, моите направо изчезнаха, да знаеш. Също така в началото се опитвах да кача препоръките си наведнъж, но не успявах. Накрая успях като чи разделих. Ако имаше един брояч и показател за лимит за броя на символите, щеше много да отива на сайта. 😉

  #71324
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Той форумът по принцип е за затваряне направо 😀

  За съжаление, повечето предложени от теб филми не стават. Трябва да имат някакъв фантастичен или свръхестествен елемент, за да влязат в обхвата на класацията. Ако просто някой убиец гони разни хора с касапския нож, не става.

  #71325
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Underwater наистина се оказа доста приличен. Ще му дам 1-2 точки.

  #71329
  Nedev88Nedev88
  Участник
  32 Replies

  Онзи ден гледах корейския The Call. Не е нещо невиждано, но е добър.

  #71330
  Джелил Мехмед ДжелилДжелил Мехмед Джелил
  Участник
  6 Replies

  Possessor (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt5918982/

  Наемна убийца работи за корпорация, която разчиства хора по поръчка. Главната ни героиня изучава поведението на чужди хора, влиза в съзнанието им, превзема контрола и след успешната си адаптация създава необходимите условия и си изпълнява задачата. В резултат от всяка изпълнена работа в съзнанието и се образуват откъслеци от съзнанията на хората, които е контролирала.

  #71350
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Palm Springs се оказа доста приятно филмче.

  #71357
  Джелил Мехмед ДжелилДжелил Мехмед Джелил
  Участник
  6 Replies

  Altered Carbon: Resleeved (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt9310328/

  Това филмче може да ви изненада приятно. Аз имам няколко забележки, но останах с приятни впечатления.

  #71486
  Нед ЛасковНед Ласков
  Участник
  42 Replies

  Аз само комерсията съм гледал… тази година много слабо…
  Не съм ги редил, но това е каквото съм гледал от света на филмите:
  Sputnik
  Tenet
  Sonic the Hedgehog
  The Old Guard
  Dolittle

 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.