Форуми Книгите

Не учете децата си да крадат

 • Автор
  Публикации
 • #33158
  КалКал
  Участник
  64 Replies

  Тоя призив ми е наистина важен и искам да стигне до колкото се може повече читатели. Умни, мислещи хора. За да не изпусна по-забързаните сред вас, ще започна със сбит преразказ:

  Купувайте книги от:

  – авторите
  – издателите
  – или книжарници, за които сте сигурни, че ценят труда на хората, които създават книгите.

  Не купувайте книги от книжарници, които крадат от труда на останалите.

  Подробната версия и списък с некоректни книжарници ви чакат в сайта на Човешката библиотека. Чакам ви да споделите и вашите впечатления.

  А ако искате да подкрепите добрите книжарници: до 10 декември може да гласувате в конкурса Моята любима книжарница.

  #33159
  Станимир СтавревСтанимир Ставрев
  Участник
  15 Replies

  Според мен хората трябва да спрат да крадат игри, филми и сериали, също… За жалост обаче малцина го правят.

  #33160
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Браво на Калин за темата! Апелирам да се прочете и подробната версия на сайта на ЧоБи. Да крадеш от автори и издателства е много по-страшно, отколкото да крадеш от филми или игри. Много по-малки са възможностите за печалба (или дори издръжка) на един писател, в сравнение с тези на един продуцент или гейм дев.

  #33161
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Съгласна съм за книгите, но не и за сериалите – почти всички западни телевизии пускат новите си серии безплатно за гледане около ден-два след излъчването. След като американците имат свободен достъп до тях, редно е и всички останали да имат. Колкото до филмите – хората, които не ходят на кино (защото са заети или нямат достатъчно пари) просто ще спрат да гледат, ако се вземат по-строги мерки и ще чакат да бъдат излъчени по телевизията – няма да започнат да купуват двд-та.

  #33162
  Станимир СтавревСтанимир Ставрев
  Участник
  15 Replies

  Американците също си плащат за AMC, HBO и т.н. за да гледат The Walking Dead, Game of Thrones, Breaking Bad, True Detective и т.н. Като не можеш да си позволиш да ходиш на кино, плащаш си за HBO и си гледаш филмите след година, две. Липсата на пари не е оправдание. Да не мислите, че американците гледат по 10 нови филма на седмица? Това го има само в България, то и затова всички са големи разбирачи в замунда и само реват за субтитри.
  Същото правило важи и за игрите. Като не можеш да си платиш, няма да играеш. Ще играеш след 2-3 години като я пуснат на 10 лева на Playstation Plus или Steam. Да не говорим колко безплатни игри съществуват. Варианти има много, стига хората да не искат да градат… Истината е обаче, че българина е склонен да дава пари само за алкохол и цигари.

  Мтел също предлагат платена библиотека от филми, която макар и скъпа, е нещо.
  Ще видим колко хора ще си вземат Нетфликс като го пуснат в България, когато алтернативата е да си свалят филмчета от замунда.

  Ако подкрепяте едната кауза, подкрепете и останалите!

  #33164
  КалКал
  Участник
  64 Replies

  Мисля, че в момента смесваме кражбата на физически обект (каквато е хартиената книга) – когато една книжарница ви завлече със 100 книги, вие ГУБИТЕ 100 книги и парите, които сте вложили в отпечатването им; и пиратството на файлове (торентите) – когато 100 потребители си свалят вашата е-книга безплатно, вие не губите нищо.

  Станимире, нашите статистики в Човешката библиотека показват, че доста български читатели са склонни да си плащат за електронни книги. Всъщност повече от половината, които са си ги свалили. (Ние работим на принципа „плащате ако и колкото прецените“ – читателите свалят книгата и после решават.) Така че не бързай да отписваш българина. 😉

  #33212
  Nedev88Nedev88
  Участник
  32 Replies

  Народ без принципи и ценности да дава пари за книги, музика, филми, вместо за цигари и алкохол… трудно!

  #33507
  КалКал
  Участник
  64 Replies
  #46083
  tsvetko
  Участник
  1 Replies

  Взимам само книги от библиотеката. Не смятам, че е необходимо да ги купувам за четене и да лежа на рафта веднъж.

  Моята уеб страница http://www.mkrediti.com/
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.