Форуми Книгите

Нови автори/ поредици

 • Автор
  Публикации
 • #25343
  SargoSSargoS
  Участник
  21 Replies

  Здравейте на всички! Отварям тази тема, защото всеки запален фен на четенето знае какво е усещането да дочита последните страници на някоя страхотна книга с нетърпение и интерес, но едновременно с това и с лек ужас и притеснение , дали ще се намери нещо ново и добро за четене 🙂 Все пак за толкова години четене става все по- трудно да се намира нещо непрочетено от старите класици, а освен ако не си милионер (или не работиш в книжарница) е доста трудно да се изчитат всички новоизлезли книги. Предлагам в тази тема всеки да споделя нови автори и книги, да споделя своите впечатления от тях и по този начин да е по- лесно за останалите да изберат новото си четиво. Знам че има подобни теми във форума („Какво четете в момента“), но идеята тук да се предлагат и обсъждат само нови книги и автори- излезли в последните 1-2 години. Аз лично не държа да са преведени на български.
  Като първо предложение ще препоръчам Патрик Ротфус и книгите му „Името на вятъра“ и „Страхът на мъдреца“ . Това е дебютен роман („Името на вятъра“) на автора и лично мен ме изненада доста приятно. За съжаление на български изданието е доста скъпо- всяка от книгите е по 24лв и не всеки ще може да си го позволи, но лично за мен книгата си заслужава. Ако не ви се дават тези пари книгите ги има по книжарниците и на английски език за по 15-16лв със страхотни корици и оформление- английския на автора е разбираем и рядко остава нещо, което да не се схване от контекста. Ако ви се чете нещо по- нестандартно и различно от нашумелите съвременни автори , то това е книгата за вас 🙂 Поствам и анотацията на книгата за да добиете представа за историята:

  Сензационен дебют, публикуван на 30 езика.
  Това е историята на живота на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и животът му на беглец след убийството на един крал.
  „Името на вятъра“ е постижение без конкуренция в съвременната литература, сътворено от писател с безспорен талант на разказвач. Шедьовър, който ще изпрати читателите в тялото и мисълта на магьосника, ще го вкара дълбоко в механиката на магическото.
  „Нова звезда в жанра фентъзи.” Тери Брукс

  #25370
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Изглежда интересно!
  Току що приключих първата книга от „Максимум Райд“(общо ще бъдат 8) – сигурно тези дни ще се появи ревюто. Доста е добра като за тийнейджърска. Напомня ми за Х-мен, а това е нещо хубаво.
  А иначе – любимата ми поредица е Светът на Диска на Пратчет – те продължават да си излизат от 30 години. Последната (мисля, четиридесета от поредицата) излезе миналата година – надявам се да не е наистина последна!

  #25371
  МираМира
  Отговорник
  100 Replies

  Благодаря за препоръката, Ротфус отдавна ми е хванал окото и сега определено ще го прочета (имах съмнения заради това че книгата му е дебют и тн.)

  Аз горещо препоръчвам Брандън Сандерсън. Дебютният му роман Елантрис е много добър. За поредици очевидния избор е Мъглороден, но аз препоръчвам „Пътят на Кралете“- началото на нова епична поредица. Преди седмица на английски излезе втората част. Както и на Ротфус, книгата е доста скъпа в БГ (нещо от сорта 2 тома по 30лв ….), но съм си я взела на английски за 6 евра и се чете перфектно.

  #25373
  SargoSSargoS
  Участник
  21 Replies

  Да, Брандън е Голям 🙂 Изчел съм му всички книги (без 1-2 детски) и съм купил повечето да си ги имам- нямам забележки за него освен че става малко комерсиален(супергерои-Steelheard, книги тип Хари Потър- Ритматистът). Но дори и с тези леки забежки като тематика книгите му са страхотни за четене. Каквото и да хванете негово няма да съжалявате, а Stormlight поредицата се очертава доста епична 🙂 Трилогията „Мъглороден“ има най- накрая нов тираж, а и преведоха скоро Warbraker и Steelheard, така че който не го е чел има от какво да избира 🙂

  #25584
  Григор ВасилевГригор Василев
  Участник
  13 Replies

  От по-новите поредици ми харесват „Демонския цикъл“ на Питър Брет и всичко на Абъркромби 🙂 От този сайт научих за една поредица на Егмонт, която започва със „Създадена от дим и кост“ – тийнейджърска е, но също е доста добра.
  Като цяло съм забелязал, че ревютата в сайта са доста адекватни, поне на моите вкусове и поне от това, което и аз съм чел 🙂

  #25588
  SargoSSargoS
  Участник
  21 Replies

  Питър Брет пише готино. Демонския цикъл си го бива, само незнам защо се бях заблудил, че ще е трилогия и бях доста изненадан като свърши третата част по средата на действието 🙂 „Създадена от дим и кост“ беше с мотиви от руския фолклор, нали така? Също става- особено за по- младите читатели 🙂

  #25592
  МираМира
  Отговорник
  100 Replies

  С руските мотиви е „Сянка и Кост“. В последните години изчетох доста тийн романи и мога да кажа, че наистина този се отличава. Определено заслужава вниманието на по-младата публика.
  Интересното е, че поне за мен с втората книга Лий Бардуго подобрява поредицата, което е доста рядко срещано в тийн жанра.

 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.