Стийв Возняк: „Роботи ще превземат света, а ние ще бъдем техните домашни любимци”

Съоснователят на Apple предрича, че апокалиптичните сценарии, в които човечеството губи войната с роботите, може и да се сбъднат наистина.

Притеснявате ли се от факта, че машините започват да стават прекалено интелигентни? Мислите ли, че някой ден може да се обърнат срещу вас като Терминаторите от „Хрониките на Сара Конър” или силоните от „Бойна звезда Галактика”?

Изглежда не сте сами. Към вашето мнение се присъединява Стийв Возняк, един от съоснователите на Apple. В изказване пред бизнес група в Австралия специалистът предупреди, че епохата на машините е неизбежна:

 

Ние вече създаваме изключителни същества. Мисля, че сме загубили битката с машините много отдавна… Започваме да се превръщаме в техни домашни любимци.

Интересно е защо, след като се притеснява от доминация на машините, Возняк продължава да ги доразработва. Следващото му изказване донякъде обяснява нещата:

 

Моят коментар за машините, които ще спечелят войната с нас, е отчасти шега. Но ние вече сме ги интегрирали толкова дълбоко в нашия живот, че няма как да се отървем от тях… Веднъж щом настроим машините да мислят на висшите нива, на които засега само ние сме способни, ние ще станем излишни. А това ще е необратимо – веднъж включим ли такава машина, тя няма да има изключване.

 

Това, че Возняк определя изказването си като „отчасти шега”, не ни успокоява особено. Нито пък Аштън Кътчър и колегите му, които се презапасяват с провизии за постапокалиптичните времена. Е, да, още не сме създали силоните от „Каприка” и не сме станали свидетели на претоварване на интернет-мрежата и появата на компютърните аномалии от романа на Людмила Филипова, но дали няма някаква страшна истина в думите на специалиста?

Може би Стийв трябваше да помисли повече, преди да започне да бърника по разни джунджурии в гаража си преди години.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
22 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нед Ласков
Неделчо Ласков

Това не е изкуствен интелект, както написах в коментарите след статията… Робот с изкуствен интелект трябва да може да оцелее в ежедневието на човека (или поне на някое просто животно), трябва да има възможността да се учи от опита си, да може да изпълнява (прости) задачи и да отговаря на (прости) въпроси, като например:

– Какви животни предпочиташ – кучета или котки?
– Мислиш ли, че еди кой си е тъжен (ядосан, радостен…)?
– Залепи тези два листа хартия, така че…
– Подреди снимките върху полицата, както ти харесва!

В една книга четох, че изкуствен интелект е такъв, който издържи Теста с разговора:

Един „изпитващ“ разговаря с истински човек и претендента за „изкуствен интелект“, поотделно, без визуален контакт! С всеки от двамата „изпитващия“ разговаря продължителен период от време – 15, 20, 30, че и повече минути.
Претендента за „изкуствен интелект“ се признава за такъв, ако в края на теста „изпитващия“ НЕ може (или поне изпитва затруднение) да определи кой е робота и кой е истинския човек…

Адриан

Не точно, те просто се копират сами себе си при определени събития. Ако влагаха хитрост или мутираха щеше да е друго нещо 😉

петя84

Сигурно удължавам излишно дискусията, но трябва да попитам – компютърните вируси не се ли размножават?(това не е реторичен въпрос;)

Адриан

Пропускате нещо съществено, а именно размножаването.
Аз като програмист смея да твърдя, че ако случайно се зароди някога изкуствен интелект (във формата в която го знаем от филмите), то такъв бил като програма. За да стане и такова нещо, то трябва да се размножава, да еволюира и т.н., до сега не съм виждал код който да репродуцира себе си като се изменя сам според конкретната среда, и да го прави напълно самостоятелно. А докато стигне ниво робот с два крака, ръце и глава, ще има още батерии да яде 😀 
Може би ще е хубаво скоро да видя такова нещо, че за напред да не си чупя пръстите от писане на еднотипни чаршафи 😀

петя84

аз признавам, че не знам нищо повече от видяното по филмите,и прочетеното в книгите, но наскоро четох статии (а ги даваха и по новините) за някакви лингодроиди, които си общуват помежду си и опознават доста успешно средата в която се намират. на мен това ми прилича на някакъв вид интелигентност, макар и различна от човешката.

Петър Атанасов

И тук не съм съгласен 🙂 Виж тази статия http://scifi.bg/?p=68 . За съжаление оригиналът вече го няма, за да видиш клипчето как летят роботите, как намират частите и как внимателно преценяват дали са сложени както трябва. Това е на базата на изкуствен интелект.

Нед Ласков

Все още не е направен робот който успешно да определи и разпознае предметите в стая (да определи къде са и какви са). За него обикновената стая е враждебна среда както за човека джунглата – не знае кое е клон и кое змия.
Още по голям проблем е „здравия разум“ – хората знаят, например, че:

Водата е мокра.
Майките да по-възрастни от дъщерите си.
Животните не харесват болката.
Времето не тече назад.
Предметите не летят във въздуха, а падат.

Няма линия в математическия анализ или в обикновената математика, която може да даде израз на тези прости (за човека) истини… Децата се научават на здрав разум чрез опит. Интуитивните закони на биологията и физиката се научават по трудния начин. Роботите няма как да бъдат научени на това…

Щом е толкова трудно да бъде направен робот, който да ходи по земята, то какво остава за летене…

Петър Атанасов

Аз пък не съм особено съгласен. Ние какво сме? Нима нашите организми не взимат заложени решения на базата на заложени правила? Макар и в малко по-сложен вид. А за електронна муха – според мен ще е много по-скоро. Какво иска мухата – да яде и да се размножава. Е да, размножаване в биологическия смисъл няма как да постигнем в близките векове. Но ако е в смисъл да може да си намери материали, от които сама да построи нова муха – не звучи толкова трудно. Слагат й се разни анализатори на елементите във въздуха, по които да се ориентира къде има храна (гориво или с каквото там ще се движи, технологиите с биогоривата също напредват), да анализира и образа от камерите, които ще са й на очите и готово. Не казвам, че ей така може да го направи някое хлапе в гаража, но не звучи толкова далеч от нашето ниво на развитие. А оттам стъпката до робот, който да мисли почти като човек не е въобще толкова голяма. Трябва обаче много да се внимава – ако се направи робот, който да мисли като човек, то той няма как да не стане в един момент агресивен. Заложено ни е в природата да се борим, за да оцеляват най-силните. Роботът лесно ще види, че е по-силен от нас и може по някое време, особено ако има и други като него, да се обърне срещу нас. Стига да е програмиран да мисли като човек. Ако му се зададат други правила, според които да мисли и действа, може и да се предотврати евентуално избиване на агресия.

Адриан

Съгласен съм с Неделчо. В момента изкуствения интелект и понятието му в информационните технологии определено не е това което знаеш от филмите и книгите. То е нищо повече от взимане на заложени решения на базата на заложени правила (в най-прост вид). В близките векове според мен няма да е възможно да се създаде и електронен вид на муха 🙂 , освен ако някоя извънземна цивилизация не направи това за нас 😀

Нед Ласков

Повярвай ми – не е така! Прочел съм доста книги по този и сходни въпроси, но ще ти кажа само това: Не можеш да направиш машина, която да работи като нещо, което не разбираш…

петя84

и това е вярно, но предполагам, че ще е много по-лесно да се създаде самостоятелно мислеща машина, отколкото космически кораб;))

Адриан

@Неделчо не се сетих за нея, но да, все пак това е целта на машините 🙂

петя84 едва ли ще е  много по-различно, те и преди 50 години са си мислели че към две хилядната година ще си ходят свободно по луната, но уви 🙂

Нед Ласков

„…умни отвертки“ – напомни ми на The Sonic Screwdriver  на Доктора (-:

петя84

кой знае дали сме далеч – само до преди 20 години мобилните телефони и интернет (в сегашния му вид) биха звучали като научна фантастика – какво ли ще включва обикновеното ежедневие след още 20…

Адриан

Според мен все още сме доста далеч от тази ера, въпреки, че информацията и данните за живота които се трупат в мрежата са с експоненциална скорост.
В момента машините са нищо повече от умни отвертки 😉

Apocalexxnow

Викаш кво ти пука като се разбунтуват и изтребят човечеството, ти ще си на 80 и без друго 🙂

Не знам само доколко ще е златна тази ера 🙂 Нито колко време ще имаме в нея.

Иначе аз съм съгласен, че технологиите стават прекалено умни, а ние вървим към все повече мързел и ги оставяме да ни вършат работата, независимо колко е качествено. Същевременно замърсяваме като обезумели и не разбираме половината неща. Няма нужда роботите да ни изтребват, ние сами ще си изтъпеем и надебелеем дотолкова, че да не сме заплаха за никого 🙂

петя84

🙂 Честно казано аз нямам нищо против да бъда част от „златната ера“, която обикновено предшества бунта на роботите/машините в подобни фантастични сюжети.