Открийте костите от Авалон

Излезе „Костите от Авалон“ на Фил Рикман, изд. „Еднорог“.

Легендата за крал Артур е изиграла централна роля в литературата и митологията на Западна Европа през Средновековието, а продължава да пленява и днес. Доказателство за това е новата книга на изд. „Еднорог“, „Костите на Авалон“, чийто сюжет, макар и исторически, е свързан с легендарния герой.

Една млада кралица заема престола на Англия. Елизабет е призвана да обедини страната. Но спомените за клади, кръв и опустошения са живи и младата кралица е преследвана от непресъхваща ненавист. Жива рана в сърцето на страната са руините на абатството в Гластънбъри – най-свещената земя в Англия – и споменът за мъченическата смърт на последния абат.

А Гластънбъри е съкровищница, съхранила безброй тайни. Легендите говорят дори, че самият Христос е идвал там. Гластънбъри е извор на надежда. Но се говори и че на това място е входът към отвъдния свят.

Елизабет има нужда от духовна опора. Най-близките й довереници, доктор Джон Дий, неин личен астролог и съветник /а според някои – неин магьосник/, и Робърт Дъдли, графът на Лестър, който според мълвата е далеч по-близък с кралицата, отколкото подобава на един придворен, заминават за Гластънбъри с особена мисия. Те трябва да открият изчезналите тленни останки на крал Артур, чиято свята сила да вдъхне увереност на кралицата. Кроткият учен и блестящият придворен, въвлечени във вихър от насилие и магия, се опитват да разкъсат примката на заговора, която се затяга около кралицата…

Доктор Джон Дий е популярна личност от 16. век, за която и до днес се носят легенди. Приживе е смятан за ясновидец и дори магьосник. Това вдъхновява редица автори във вековете след смъртта му да го включат като герой в романите си. В действителност, той най-вероятно е бил твърде напреднал за времето си учен, чиито знания и инициативи са будели страх у простолюдието от онова време. Това обаче не пречи на спомена за него да бъде използван в книги като „Костите на Авалон“.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |