2 коментара
Carcosa

Да разследваме Краля в жълто

Излезе „Кралят в жълто“ на Робърт Чеймбърс, изд. Deja book.

Kralqt v jylto cccОще първата преводна книга на новото издателство Deja book е не просто фантастика, ами една от непознатите у нас основи на жанра в САЩ – „Кралят в жълто“ на Робърт Чеймбърс. Сборникът с разкази е излязъл още в края на ХІХ век, а днес вдъхновява и доста успешния сериал True Detectivе (макар последният да няма фантастични елементи – засега). Едва днес тази класика бива пусната и на нашия пазар.

Мрачни слухове, предавани шепнешком от ухо на ухо, твърдят, че съществува тайнствена пиеса, четенето на която причинява лудост и отчаяние у смелчаците, дръзнали да отгърнат страниците ѝ… Името на това прокълнато произведение е „Кралят в жълто“, а личността на автора му и неговата съдба са не по-малко загадъчни. Дяволската творба е отричана, изземвана и изгаряна както от църквата, така и от светските власти – такава власт придобива тя над умовете и душите на невинните жертви, попаднали в света на Каркоса и макабрените ѝ тайни… Ала пагубната ѝ сила не може да бъде обуздана, защото нейната мощ не е от този свят – и всеки, попаднал под нейното влияние, ще се окаже във властта на неумолима окултна сила…

„Кралят в жълто“ е промотиран като основополагащ за американската жанрова литература. Разкази и елементи от него по-късно вдъхновяват творчеството на автори като Х. Ф. Лъвкрафт, а Робърт У. Чеймбърс е описван като майстор на психологическия ужас c органична връзка между творбите на Едгар Алън По и Стивън Кинг. В първата част на сборника са разположени поредицата жанрови разкази с общ мотив – фантомното присъствие на Жълтия крал, а във втората са включени разкази в типичния за епохата романтично-приключенски стил, които представят по различен начин разностранния талант на автора.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата