Ан Райс сама ще си прави сериал по вампирските романи

Авторката се е захванала да екранизира „Вампирските хроники“, като ще се концентрира върху Лестат.

vampire_lestat_coverДесетилетия преди „Здрач“ да опропасти вампирите в литературата и киното, друга поредица представи кръвопийците като изкусители и си спечели орди от фенове. Емблематичният за Ан Райс роман „Интервю с вампир“ излиза за първи път през 1976 г. и става световен хит. Той става начало на поредицата „Вампирски хроники“, от която има вече 11 излезли книги, с 12-та напът. Кино адаптацията от 1994 г. с Брад Пит и Том Круз пък е сред известните филми на 90-те. През 2002 излезе и филмът „Кралицата на прокълнатите“, но доста по-неуспешно.

През 2014 беше обявено, че Юнивърсал са купили правата за книгите и планират да заснемат цялата поредица наново. Сега се оказва, че намеренията им ще си останат неизпълнени, тъй като Ан Райс си е взела правата и сама ще заснеме сагата, но не като филми, а като сериал. Райс възнамерява сериалът да се концентрира върху Лестат, като разкаже историята му още от началото, описано в романа „Вампирът Лестат“. Авторката ще напише сценарий на пилотния епизод и ще даде насоки за развитие на следващите серии, като ще пише заедно със сина си, Кристофър Райс, също успешен писател, макар и само в САЩ и предимно сред гей аудиторията (той се разкрил като хомосексуален още на ранна възраст и повечето му романи са на ЛГБТ-тематика). След като семейство Райс свършат тази работа, те ще се срещат с продуценти, които да задвижат проекта. Ан и Кристофър ще останат като изпълнителни продуценти която и телевизия да се наеме.

Решението на известната писателка е напълно логично, предвид развитието на телевизията днес. Ефектите и зрелищата вече не е проблем да се докарат на малък екран, а и нейните книги така или иначе не изобилстват от сцени, изискващи компютърна намеса. Едно време филмите бяха далеч по-печеливши и уважавани, но днес именно телевизията е най-добрата медия за адаптация на дълги поредици. С успеха на „Вампирски хроники“ до момента и славата на майка и син Райс, двамата едва ли ще чакат дълго, за да намерят навит инвеститор. Остава само те да се справят добре със сценариите.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Джон Сняг

Стефани майер, пише нещо което най-общо можем да наречем чалга – култура за вампирите. То прилича на вампири, изглежда като вампири и все пак не е вампир. Впрочем Стефани Майер не е единствена, има доста посредствени книги и филми напоследък за вампири. Като цяло новото хилядолетие се съсреточи върху една суб – култура, вампирите да изглеждат тийнеджърски те вече не са старшни,а забавни, но ранните вампири не са такива. Брам Стокър и Ан Райс са пример за увлекателна, но по-сериозна литература в това отношение

Петя Ивайлова

Преди „Здрач“ не си чувала за „Дракула“? Няма нищо лошо да харесваш вампирите на Стефани Майър – само трябва да имаш предвид, че те всъщност не са вампири, а са си някакви нейни същества – измислени от нея и наречени с думата вампир. Можеше да ги нарече и кръвожадни елфи, баншита, красиви зомбита и т.н. и да ги опише по абсолютно същия начин.

Славяна

„Здрач“ не е опропастил вампирите. Нещо повече – преди тази поредица аз не знаех за вампирски книги, само за филми и не ми бяха интересни. Към днешна дата съм изчела де каквото има за вампири, включая всичко, което има на български на Ан Райс. На всичкото отгоре не съм единствената – в толкова много форуми участвах преди и с толкова много хора съм си говорила, че мога с ръка на сърцето да заявя, че Стефани Майер проправи път на старите книги и автори, особено за младите хора(тогава бях на 14 години и се разчетох като луда).