1 коментар
nightworld3

Български филм влиза в каталога на Netflix

Nightworld среща американец със зла сила в софийска жилищна сграда.

За първи път български филм е купен от Netflix! Сефтето направиха от Open Frames, част от Global Group, които продуцират „Господари на ефира“, „Х фактор“, „Като две капки вода“, „Пълна лудница“ и други предавания, както и сериали като „Морска сол“ и „Седем часа разлика“. Open Frames е най-новата компания на групата, като нейната цел е да произвежда филми и сериали за международния пазар.

Продуктът, който най-голямата стрийминг платформа в света е харесала, е хорър филмът Nightworld. Той вече е показван на фестивали и е прожектиран по кина в Северна Америка. Бившият полицай от Лос Анджелис, Брет Андерсън, идва в българската столица София, за да охранява стара жилищна сграда. Скоро той става свидетел на странни и ужасяващи събития, които го карат да се зарови по-дълбоко в историята на къщата, сенчестите й собственици и бивши служители. Брет научава, че зла сила е стаена в дълбините на сградата и е готова на всичко, за да излезе в нашия свят.

Бутон за зареждане на YouTube видео

За да бъдем напълно честни, ще признаем, че трейлърът не предполага нещо особено зашеметяващо, а и ревютата не са възторжени. Продукцията е видимо евтина, а озвучаването и акцентите правят разбирането на диалозите трудно. Въпреки това, похвално е, че изобщо се прави опит за подобен филм, както и че той постига успехи. Open Frames има дългосрочна стратегия, но е разбираемо, че започва по-скромно. Поздравления заслужават най-малкото за това, че трейлърът е с адекватен монтаж, за разлика от повечето други български такива.

Актьорският състав акцентира на чуждестранни звезди като Робърт Енглънд (изиграл самия Фреди Крюгер!), Джейсън Лондон (добре де, той не е звезда, но има 119 филма и сериала зад гърба си, включително главна роля в „Язон и аргонавтите“ на Холмарк от 2000 г.) и Джани Капалди (съвсем не е звезда, но има главна роля в британско-италиански минисериал за зомбита на име „Почувствай мъртвите“). От българска страна подкрепят Лорина Камбурова („Скъпи наследници“), Диана Любенова („Забранена любов“), Атанас Сребрев („Къде е Маги“) и др. Режисьор е чилиецът Патрисио Валадарес, а сценаристи са Бари Кийтинг, Милан Конйевич и Димитър Христов („Седем часа разлика“).

Изображение с име: nightworld1

„Преди няколко месеца „Nightworld” стана първият български филм, прожектиран по кината в Северна Америка. Сега е първият български филм, закупен от мастодонта Netflix. Това е огромен успех за нас, но е само първа стъпка от дългосрочните ни планове. Една от целите ни е да започнем съвместно производство на филми с компании от ранга на Lionsgate и да произвеждаме сериали за Netflix. Пробивът ни на Американският пазар е доказателство, че успеха ни вече 20 години в България не е случаен“, похвалиха се Маги Халваджиян и Асен Чанков от компанията-продуцент на филма.

Нетфликс пускат филма още този петък за американските си потребители, вероятно ще почакаме известно време докато стигне до България. Open Frames имат и друг хорър от същия ранг, Havana Darkness, който е първият англоезичен филм, заснет в Куба! Сред продукциите им, които предстои да излязат са филмът The Elephone Man, в който мъж се слива с айфона си, и фентъзи сериал, на име Netherworld, който е в ранна фаза на разработка.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата