Чака ни експлозия от „Стар Трек“ сериали

Алекс Кърцман подготвя няколко разклонения.

Телевизионната (и стрийминг) вселена на Star Trek ще претърпи голямо разширение с няколко нови сериала под надзора на Алекс Кърцман. До неотдавна някога емблематичният франчайз беше на изкуствено дишане, но скоро му предстои да изживее нов златен век.

Със сигурност феновете трябва да благодарят на „Стар Трек: Дискавъри“ за тази новина. Оказа се, че сериалът е бил не просто еднократно завръщане на поредицата по телевизията, а предвестник на експлозия от съдържание. Разбира се, роля за това играе успехът му и положителният прием от феновете, дори и с някои спънки по пътя.

Човекът, който явно е в центъра на всичко това, е Алекс Кърцман. Той е един от създателите на Star Trek: Discovery, както и сред главните действащи лица зад новата кино-поредица, започнала през 2009 г. Именно на него телевизията възлага да надзирава разработката на цели три нови сериала за следващите пет години.

Все още не се знае какви точно ще бъдат сериалите, но според слуховете има пет възможности:

  • Сериал за Звездната академия от Стефани Савидж и Джош Шварц, създателите на „Клюкарката“;
  • Минисериал, подробностите за който се пазят в тайна;
  • Минисериал, фокусиран върху историята около „Гневът на Кан“;
  • Анимационен сериал, детайлите за който още не се разкриват;
  • Възраждане или разклонение на „Стар Трек: Следващото поколение“ със самия Патрик Стюарт като капитан Пикар в поне няколко епизода.

Първата опция вероятно ще бъде насочена към публиката, която традиционно гледа сериалите на CW. На много от лоялните фенове на „Стар Трек“ идеята за тийн-сериал от създателите на „Клюкарката“ вероятно им звучи обидно, но идеята донякъде има смисъл. CBS явно залага на „Стар Трек“ да бъде за нея това, което са комиксите на Марвел и поредицата „Междузвездни войни“ за Дисни – златна кокошка, снасяща почти гарантирани хитове за много години напред. Ако се търси този път, то е логично да се направи сериал за сегашното тийн-поколение, покрай който зрителите му да се зарибят и по останалото.

Минисериал, основан на сюжета от „Гневът на Кан“, звучи малко по-добре, макар че не става ясно какво се има предвид. Дали същият сюжет ще бъде адаптиран наново? Дали ще бъде предистория на култовия злодей Кан? Или бонус история, например за него и последователите му по време на заточението им на планетата Сети Алфа 5? Малко е вероятно в главната роля да видим Бенедикт Къмбърбач от кино вселената, тъй като актьорът си има достатъчно работа в момента, а и феновете не приеха „Стар Трек: Пропадане в мрака“ особено радушно. Наскоро стана ясно, че режисьорът на филма „Гневът на Кан“ от 1982 г. Николас Майер е трябвало да прави своя собствена трилогия от филми за CBS, но тя е спряна заради съдебно дело (CBS и Paramount отдавна водят война за правата – едните разполагат с франчайза за телевизията, а другите – за киното, но двете често си противоречат). Има шанс CBS All Access да са решили да преработят трилогията в минисериал, за да се избегне конфликт, и точно за това да става дума сега.

Най-вълнуваща изглежда възможността за продължение на Star Trek: The Next Generation с участието на Патрик Стюарт. Наскоро той загатна в интервю, че „не е гледал „Дискавъри“, но скоро може да има много добра причина да го направи“, което вероятно е намек за завръщане в емблематичната му роля. Ако някой се притеснява, че актьорът вече е на години и ще му е трудно да командва отново кораб, има достатъчно начини това да се заобиколи, а и колко е трудно да стои на стол и да казва „Make it so“. Отново липсват подробности, вероятността Стюарт да оглави целия сериал и той да е директно продължение на „Следващото поколение“ е малка. Но дори да става дума за нов екипаж, който Жан-Люк Пикар да направлява отдалеч като адмирал, раздаващ мисиите на капитана (тоест, кратки появи в няколко епизода), пак ще сме доволни. Почти сигурно е, че проект с Пикар няма да има почти нищо общо с „Дискавъри“, тъй като двете истории се развиват твърде далеч една от друга в хронологията на „Стар Трек“.

Кърцман явно се превръща в златното момче на CBS, тъй като той прави за тях и сериалите „Хаваи 5-0“, „Спасение“ и „Инстинкт“. Предстои да видим какво ще направи той както с втори сезон на „Дискавъри“ така и с останалите предстоящи сериали – въпреки че е предвидено да има три нови такива, още е твърде рано да се каже колко от идеите по-горе ще бъдат реализирани.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Моите надежди са поне един проект да отговаря на следното описание
– действието да е след Вояджър, да не е прекуел определено
– да е в оригиналната вселена
– корабите и извънземните да са макс близо до оригиналните
– ако ST Academy – да не е простотия в стил Ориндж Каунти 🙂

рин

Ще им се хвърли по едно око, надеждите ми са за ТНГ-то…

Петя Ивайлова

Ще гледам всичко, каквото излезе, освен анимирания сериал. Всъщност, зависи какъв е – ако прилича на старата анимация – не , но ако е нещо по-раздвижено, може да му дам шанс. 🙂

Стефан Кръстев Цефулес

Лично: Много би ми се искало да видя продължение на „Хоризонт“ и още повече на „Ренегати“, а Уолтър Кьониг – да е жив и здрав още дълги, дълги години – все пак е вече много, много възрастен, за разлика от сюжета на „Стар Трек“ в нашия живот времето се движи само в една посока, и с всеки изтекъл ден намалява вероятността да видим отново оригиналния Чехов (или Чеков)…Идеята за сериал за Старфлийт академията е много, много любопитна и има голям потенциал, мисля си, не само за подрастващи, друг е въпроса как ще се отнесат към нея създателите на новия сериал. Много въодушевяващи са винаги епизодите свързани с академията. Полукомичните изпълнения на капитан Кърк от „Стар Трек 2009“, запознаването му с Ухура, орионското му гадже, теста Кобаяши Мару, който се споменава само в „Гневът на Хан“. Побойникът кадет Пикар, който е промушен заради бой в заведение с нож от извънземни агресивни скандалджии. Споменаването на Белана Торес, че е учила и е била изключена, доста познат случай от живота, за много, които не сме завършили образованието си поради една или друга причина, малшанс, който по-късно споменаваме. Така Белана Торес, с това споменаване на академията е като сродна душа. За Ног, няма какво да говорим, той е най-въодушевяващия. Ференги, който би трябвало да има други ценности се амбицира и става един добър кадет…За анимацията – „Стар Трек“ заслужава по-съвременна анимация от направената след „Оригиналния сериал“. За минисериала около Хан, жалко, че Камбърбач няма да участва. И аз си харесвах повече Рикардо Монталбано, но само в „Гневът на Хан“ в серията от „Оригиналния сериал“, по-млад и той не е бил нищо особено. „Пропадане в мрака“ има една-единствена слабост, прекаленото оплитане на интригата между адмирал Маркес, Хан и клингоните, създава се усещане за нагласеност на събитията само да се получи по-остър сюжет, но иначе – толкова завладяващо начало: Огън, Вода, Земя, че и…Космос – всички стихии на едно…и Камбърбач – е, добър си е, вината, че „Пропадане в мрака“ не е „Гневът на Хан“ не е негова, но с нетърпение ще чакам да видя що за чудовище ще е третия Хан. За „Следващо поколение“ и Патрик Стюарт, каквото и да се говори, все ще е малко…Чакаме 🙂