1 коментар
ragnarok

Норвежки супергерои по време на Рагнарьок

Тийзър за сериала Ragnarok на Netflix.

В норвежката митология Рагнарьок представлява поредица от събития, включително грандиозна битка, която води до смъртта на редица велики фигури, включително боговете один, Тор, Тир, Фреир, Хаймдал и Локи. Може да се преведе като „Залезът на боговете“, а и да се интерпретира като „Краят на света“. Въпреки че в митологията всичко завършва добре, защото след удавянето на света във велик потоп, всичко се преражда, а оцелелите населяват пречистената Земя, съвременните интерпретации на термина в киното са все свързани с апокалиптичния аспект. Същевременно, думата е може би най-популярната частица от норвежката култура, позната по целия свят.

Затова и не е учудващо, че нов сериал на Netflix с произход от Норвегия, е взел точно Ragnarok за име. Не става много ясно от тийзъра за него дали става дума за богове или апокалипсис, по-скоро сюжетът е със сравнително стандартната вече тропа за млади хора със суперсили.

https://www.youtube.com/watch?v=K-T8vtlV1S8

Продукцията е изцяло норвежка, така че едва ли сте чували някого от актьорите или сценаристите, но проучване в интернет показва, че създателите на сериала са печелили доста награди в кариерите си.

„Рагнарьок“ ще бъде с шест епизода и действието му ще се развива в малкото градче Еда. Неговите обитатели не са точно такива, за каквито се представят. Те започват да преживяват драстични промени в природата – ледници се топят, зимите са топли, валят порои. Дали светът не върви към нов Рагнарьок? Или някой ще успее да се намеси навреме, за да го спре?

Премиерата е предвидена за 31 януари 2020.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата