The Hobbit

Чичото на Фродо ще намери Пръстена догодина

Ще видим пътешествието на хобита Билбо Бегинс, предшестващо по хронология историята от „Властелина на пръстените“. Основно действащо лице отново ще е Питър Джаксън.

Изображение с име: Чичото на Фродо ще намери Пръстена догодинаНяма как да сте забравили „Властелина на пръстените“. Ако не сте чели книгите на Джон Р. Р. Толкин, дори да не сте гледали трите филма, то няма как да не сте чували за тях. Ако пък сте чели книгите, няма как да не знаете, че преди „Властелина на пръстените“ Толкин издава историята на Билбо Бегинс, чичото на Фродо в книгата „Хобитът / Дотам и обратно“ от 1937 г. Изтръгнат от удобния си скучен живот, Билбо Бегинс е въвлечен от магьосника Гандалф и няколко джуджета в епично пътешествие през опасните земи на елфи, орки, гоблини, магьосници, гигантски паяци и др. страховити същества, с крайна цел – да се ограби съкровището на огромен и ужасяващ дракон. По пътя си хобитът ще мине и през леговището на Ам-Гъл, съществото, от което ще открадне безценния Пръстен, център на историята от „Властелина“, развиваща се 60 години след това. Макар развито само в една книга, невероятното приключение на хобита е не по-малко интересно.

На това мнение e и Питър Джаксън, станал известен с реализацията не само на „Властелина на пръстените“, но и на „Окръг 9“ и „Кинг Конг (2005)“. Придобил значителна доза пари и слава, продуцентът ще бъде основното действащо лице при създаването на филм в две части със заглавие The Hobbit. След многобройни пречки и забавяния (пожар в склада с реквизита, земетресения, здравословни проблеми на продуцента, конфликти в екипа) заснемането най-накрая е започнало на 20 март в Нова Зеландия, като се очаква да продължи цели 14 месеца, за да обхване различни сезони. Готов продукт за кината ще има вероятно през декември 2012 с първата си част – There and Back и някъде през 2013 с втората – An Unexpected Journey. И двете ще имат 3Д версии. Всички герои от „Властелина на пръстените“ с място и в тази история ще бъдат изиграни от същите актьори. Нови попълнения ще има в лицето на Мартин Фриймен („Шон от мъртвите“, „Пътеводител на галактическия стопаджия (2005)“, „Шерлок (2010)“) в ролята на Билбо, а ако може да се вярва на слуховете – и на Дейвид Тенант („Доктор кой“) в ролята на Краля на Елфите Трандуил. Към историята от книгата ще се добавят и доста нови герои, например елфката Итарил, която компенсира ниския си ръст с бойните си умения. От малка тя е тренирана да стане част от стражата на Краля, но влюбването й в млад елфски лорд внася смут в плановете.Изображение с име: Чичото на Фродо ще намери Пръстена догодина

За специалните ефекти ще отговаря Weta Digital, фирмата, осигурила впечатляващите ефекти на всепризнати филмови шедьоври като „Аватар“, „Кинг Конг (2005)“, „Аз, роботът“ и др. Сериозен принос към работата на компанията има и плевенчанинът Олег Магрисо.

Големите компании, които ще помогнат с продуцирането и дистрибутирането на филма са New Line Cinema, Warner Bros и MGM.

Предишни погледи над историята за правени с анимационни филми през миналия век, както и с видео игра, но това е първият мащабен кино проект върху шедьовърът на Толкин.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата