varna lit 2019

Дмитрий Глуховски идва в България

Фестивалът „Варна Лит“ посреща бележити писатели от България и света.

Изображение с име: varna lit 2019 cЛитературният фестивал „Варна Лит“ се завръща със своето трето издание! Миналата година той беше посетен от над 4000 души и стана повод за 60 срещи на читатели с писатели във и извън класните стаи.

От 29 май до 1 юни 2019 г. морската ни столица отново ще посрещне знакови световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство. Най-известният и интересен гост (от обявените до момента, а ще има и още) е Дмитрий Глуховски – авторът на поредицата „Метро 2033“, романите „Бъдеще“, „Текст“ и сборника „Разкази за родината“. Писателят ще застане зад инициативата и ще се включи в специален панел, посветен на връзката между литературата и политическата действителност, в която живеем.

Тази година изданието ще изненада посетителите си както с първото връчване на Национална награда „Димитър Димов“, така и с разнообразна програма, която ще включва събития както за деца и тийнейджъри, така и за възрастни. Във фестивала ще се включат световноизвестни писатели, а България ще бъде представена от над 15, сред които и знакови варненски творци. Имената ще бъдат обявени по-късно.

Вече стартира и ученически конкурс на тема “Малки и големи семейни истории”, който насърчава подрастващите да се поразровят в собствената си родова памет и да намерят интересното, значимото, забавното, за да го разкажат.

За първа година във фестивала ще бъде включено и късометражно кино, а планираните работилници, пленери, срещи в класните стаи, постановки за малки и големи, както и концерт на плажа ще бъдат само малка част от външните събития, които ще дадат старта на едно незабравимо лято.

Очаквайте скоро да качат цялата програма ето тук.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата